Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 02. 2015 00:27 — Editoval Katsushiro (27. 02. 2015 00:33)

Katsushiro
Místo: Rožnov pod Radhoštěm
Škola: VŠB TUO - FEI
Pozice: student
Reputace:   

Paralelní distribuce matice

Ahoj!

Potřebuji poradit s paralelní distribucí matice. Jde mi o to, že neznám algoritmus, který by nějak univerzálně dokázal rozdistribuovat matici pro libovolný počet procesů. Uvedu příklad:

Matice:
$ 
\begin{pmatrix}
   1 & 2 &  7 & 8\\
   3 & 4 & 9 & 4\\
   2 & 6 & 7 & 5\\
   8 & 2 & 1 & 3\\ 
 \end{pmatrix}
$

Pokud mám jeden proces, je situace jasná - s celou maticí bude pracovat sám. Pokud mám 2 procesy, mám již 2 možnosti - rozdělit matici "podélně" a "příčně". Tedy, že každý z procesů má 2 řádky nebo 2 sloupce.

Pro 3 procesy je situace ještě horší, protože tam už nerozdělím matici rovnoměrně ($16 / 3 \doteq 5.3$ ).

Pro 4 procesy je situace asi ideální, matici lze rozdělit na čtvrtinové bloky, pro 5 pak opět případ s nerovnoměrným rozdělením.

Jde mi o to, že bych rád realizoval něco podobného, jako je popsáno ZDE na snímku 18. Tedy nějakou Coarse-grain distribuci, abych pak mohl počítat v jednom procesu s několika čísly z matice.

Je trochu jasné, o čem mluvím? Zajímá mě, jestli někdo neznáte algoritmus, který se v této situaci používá - sám jsem to nikdy neřešil, a veškeré moje pokusy o algoritmus (v případě zájmu můžu dodat) skončily u toho, že bych se dopočetl nějakého čísla procesů vzhledem k velikosti matice a to by nešlo změnit, tedy, každá matice by měla svoje "ideální" číslo procesů a pro jiný počet by algoritmus nefungoval. Potřebuji však testovat výkonnost pro různé počty procesů, a tak takové řešení není ideální.

Velmi vám všem děkuji za odpovědi,
Katsu

Zápatí