Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
kto pomoze co s tym?
V nádobe je voda na ktorej pláva olej.Výška vody je 82 cm, výška oleja je 54 cm. Aký veľký je hydrostatický tlak na dne nádoby keď hustota oleja je 825 Kg/m3 a hustota teplej vody je 990 Kg/m3
dakujem
↑ Petra2014: Ahoj, tak si predstav, že si na dne. Všetka hmotnosť čo je nad Tebou tak Ti tlačí na jednotku plochy.
Sčítaš hmotnosti ( dva druhy=olej a voda), vynásobíš g=9.81 keď si na Zemi. Dostaneš silu (tiaž G).
A tlak z definície je p=F/S=G/S.

↑ Petra2014:
Ahoj, hmotnost spočítáš přes hustotu a objem.
je tíhové zrychlení na zemi. Ze zákonu síly víš že sílu spočítáš jako
.

↑ mesikek:
No, ten vztah co jsi napsal je to samé co jsem napsal já :) jen jsem to napsal obecněji

↑ vulkan66:
Aha, tak to se omlouvám, bohužel až takhle moc zase fyzice nerozumím, doufám, že na vejšce snad všechno pochopím. :)
Každopádně pro zajímavost, sečtu oba hydrostatické tlaky a mám výsledný tlak, na který se ptají? :)
Díky za odpověď. :)

↑ mesikek:
To se dá lehce odvodit. Podle principu superpozice platí 

Takže se tlaky sečtou.
↑ mesikek: A v tom je veľká sila matematiky, že neurčitú predstavu môže dôkazne potvrdiť alebo vyvrátiť.