Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, dlouho sedím nad tímto možná lehkým příkladem, ale ani náhodou mi nevycházejí výsledky, které by byly shodné s řešením. Budu strašně moc ráda, když mi poradíte i postup tedy: 

Á už jsem na to přišla- musím provést početní operace v tom rozloženém vzorci, takže už to dává smysl ;) popř. se omlouvám za možná zbytečný případ. Přeji klidnou noc
↑ Kapicka:
Nenapísala si zadanie.
Asi ide o rozklad na súčin, pričom sa využije "vzorec"
.
A=3, B=(a-b)

↑ misaH:
Omlouvám se, ještě tedy přikládám:
Ale téma nebudu ještě uzavírat. Měla bych k tématu ještě jeden příklad. Zkouším různé způsoby, ale stále mi nevycházejí znaménka u:
a tady jsem se nějak sekla
Vůbec mě nenapadají postupy.
↑ Kapicka:
Nič také čo píšeš sa neutvorí.
, kde by sa to tam vzalo?
Aké znamienka ti nevychádzajú?
Najprv vyňať
... mínus krát mínus je plus
A teraz vybrať zátvorku
.
Potom prípadne ešte raz použiť "vzorec" (A+B)(A-B).
Kapičko, podle toho, co vytýkáš, když vytkneš
, pak ti v závorce zbyde
, když vytkneš
, zbyde ti
.

Aha, už to vidím. Jestli to dobře chápu, tak bych se stejně musela dostat k tomu
a poté teda to užití vzorce (A+B)(A-B), jak radila misaH.
To by bylo asi tak vše k tomuto příkladu. Měla bych ještě prosbu k tomu 
Strávila jsem nad tím dlouho, ale nemohu se nikde odrazit.

↑ gadgetka:
Děkuji ti gadgetko za vyčerpávající rozpis příkladu. Měla bych snad jen poslední věc u toho 
Je u toho nějaké zásadní pravidlo nebo proč a jakým způsobem se to rozložilo na 
Pravidlo ani ne, spíš "cit" vidět v příkladu něco, co tam na první pohled vidět není, tady se nabízelo vytknutí dvojky s prvním členem. A k rozložení nějakého členu svádí i to, že se jedná o trojčlen, kde není společná neznámá k vytknutí ve všech členech, proto si ten pomyslný čtvrtý člen musíš sama vytvořit. :)

Rozumím, to je celá matematika :D. Rozhodně ale dobré vědět pro příště :)
To je vše, co jsem potřebovala vědět. Chtěla bych vám všem opravdu moc poděkovat za vaše rady a váš čas.
Určitě jsem se zase něco přiučila. Přeji vám krásný zbytek dne.