Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
U těchto funkcí mám zjistit, zda je mezi nimi lineární kombinace.
Vychází nekonečně mnoho řešení (použije se dosazení libovolných x). Úkolem je upřesnit podmínky pro lineární závislost, která platí pro všechna x.
Zde máme v učebnici napsáno, že zvolíme alfa, beta gama koeficienty tak, aby 0=0, a prý odhadem z této situace lze říct (a po ověření i platí), že alfa=12, beta=4, gama=3.
Moje otázka je: je nějaký trik, jak to odhadnu, ty koeficienty?

Ahoj, netriviální lineární kombinace je, pokud dokážu najít
tak aby byl alespoň jeden nenulový.
Podle goniometrické identity je
a z té se dají jednoduše koeficienty zjistit.
↑ maver:
Ahoj,
předpokládám, že nemáš zjistit, zda "je mezi nimi lineární kombinace", ale máš ověřit, zda je jsou tyto tři funkce lineárně nezávislé.
Trik (pokud to není moc hrdé označení) je v tom, že funkce budeš pokládat za "symboly", ale za symboly, které jde nějak "upravit".
Celé si to nejlépe představíš, když se mechanicky zeptáš, zda existuje netriviální lineární kombinace, která bude nula bez ohledu na x, tj. zda existují reálná čísla taková, že:
Pak si stačí jen uvědomit, že funkční předpisy nejsou jen symboly, protože:
Tedy vlastně máš 
A teď jen hledáš koeficienty tak, aby se ti odečetly kosiny a gama si pak zvolíš tak, aby se ti odečetly i konstanty.
↑ maver:
Jeden "trik" mne napadl.
Hledáme všechny uspořádané trojice
(1) 
takové, aby rovnice
(2) 
byla splněna identicky (tj. pro libovolné
). Jestliže (1) vyhovuje této podmínce,
pak zderivováním rovnice (2) podle
dostáváme
,
,
pro
je
, takže
, tedy
.
Dosazením
do (2) dostáváme další rovnici
, tedy
.
Odvodili jsme tedy nutné podmínky na usp. trojici (1). Že jde zároveň o podmínky postačující,
by obecně také potřebovalo důkaz.
Nejlepším trikem je zde ovšem znát identitu
.
Stránky: 1