Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, mám jako ukol na zápočtovou práci vypočítat 3 absolutní extremy ale vubec nevim jak na to učitel nám ukázal příklad:
na množině 
z toho nakreslis graf z tý podmínky co byla zadaná na tý množině M to chápu ale jak mám vypočítat třeba tohle
když vycházim z množiny
on to chce i nakreslit ale já ani nevim jak to mám nakreslit z tý množiny M :(
K tomu 2. příkladu:
Od prvního příkladu se zásadně liší tím, že množina M nepředstavuje nyní plochu, ale křivku (konkretně kružnici se středem v počátku
a poloměrem 2). Podmínku, že extrémální bod má ležet na křivce (tj. splňuje její rovnici), nazýváme vazbou a hovoříme též o vázaných
extrémech. Máme tedy řešit úlohu nalézt extrémy fce
s vazbou
.
K řešení těchto úloh (zejména pokud se z rovnice křivky obtížně vyjadřují y(x) , x(y)) se používá metoda tzv. Lagrengeova multiplikátoru.
http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1zan … xtr%C3%A9m

Zdravím, samozřejmě správné řešení, jen doplním alternativu:
Pokud je možné f pohodlně vyjádřit pouze pomocí x (zde f(x,y)=1+4x+(4-x^2)=-x^2+4x+5), je zbytečné multiplikátor použít. Hodnota x se může měnit od -2 do 2, přitom f je vzhledem k x na tomto intervalu rostoucí, minimum je tedy pro x=-2 (y=0) a maximum pro x=2 (y=0).
Stránky: 1