Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, potrebujem pomoct s jednym typom uloh. Vsetko ostatne mi je jasne, no ak dojde na overovanie podpriestoru hned som skoncil. Viem, ze potrebujem overit uzavretost na scitanie a nasobenie, musi obsahovat nulovy vektor atd. Ale akosi neviem, ako sa v takychto prikladoch pohnut. Neviete mi niekto poradit, nejaky "navod" ako taketo ulohy riesit? Uvediem priklad:
Dakujem za odpovede.
Ahoj.
Skalárne násobenie, , . Otázkou je či platí .
No a na to tam je tá podmienka.
Prvá rovnosť (s dvojbodkou) je definícia ako sa násobia funkcie skalárom, druhá rovnosť - to proste splňuje "p", keďže je z M, tretia rovnosť je znovu definícia násobenia funkcie skalárom. Samozrejme to platí pre všetky x z C.
Rovnako súčet.:
Dakujem pekne. Mam priklad, ktory som si teraz skusal nejak dat dokopy. Mam urcite bazu aj dimenziu a samozrejme overit.
Zistil som, ze by to mohlo platit pre a . Teraz si vask nie som velmi isty, ako to overit pre to nasobenie. Staci to takto?
Podobne scitanie
Dimenzia bude zrejme dva a baza (0,1,-1),(1,0,-1), to som len vydedukoval z toho predpisu, tak aby to platilo.