Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
narazil jsem ve svých skriptech na definici diferenciabilnosti funkce, ovšem neporozuměl jsem jí. Byl by někdo tak hodný a vysvětlil mi, co znamená, když je fce diferenciabilní?
Moc děkuji.
Podle mě se to nejvíc blíží pojmu diferencovatelná v bodě/intervalu, tedy taková funkce, která má v bodě/intervalu diferenciál.

Pro přesnost sem vložím onu definici. Vzhledem k tomu, že skripta ji využívají snad ve všech následujících větách, raději bych jí porozuměl přesně. 
Ahoj ↑ jelinekgreen:,
co přesně na té definici nechápeš? Mně se to zdá jasné.

↑ Bati:
Mate mě pojem ohraničená (parciální) derivace. A nevím, jak si tu větu mám vyložit. Co v praxi znamená. Jak teda vypadá a jakou má charakteristiku direfenciabilní funkce?
Jediné co mě napadá, že ta fce nepůjde v oblasti do nekonečna (funkční hodnota). Dala by se tedy věta přeložit jako: "vidím-li na oblasti omega všechny funkční hodnoty funkce, potom je diferenciabilní." ?
Jinak řečeno, je tato definice ekvivalentní definici stejnosměrné spojitosti?

↑ jelinekgreen:
Když je něco ohraničené, znamená to, že je to omezené, dokonce je to tam i napsané po mocí definice - existuje K > 0, že abs. h. něčeho je menší než to K. Pravda - slovo ohraničenost jsem viděl daleko řídčeji použité než omezenost.
No a ty máš ale omezené nejen funkční hodnoty, ale i parciální derivace. A parciální derivace, to je sklon grafu funkce, pohybuje-li se argument podél některé souřadnice popisující Omegu. Takže nejen že jsou omezené (dle tebe viditelné) funkční hodnoty, ale jsou omezené i hodnoty sklonů grafu podél všech souřadnic ve všech bodech Omegy, tedy graf funkce má omezenou strmost. A když jsou dokonce první parciální derivace spojité, musí být graf dokonce hladký, tj. bez rohů a hran - jako povrch oblásku. Čím vyššího řádu jsou derivace omezené resp. spojité (protože mimochodem když je derivace omezená, tak je derivovaná funkce už dokonce spojitá, takže z omezenosti m-té derivace plyne spojitost a tedy i omezenost všech derivací do řádu m-1 včetně), tím kvalitnější je funkce co do zaoblenosti svého grafu, a to ve smyslu zaoblenosti i grafů svých vyšších derivací. Akorát se holt používá konvence, že omezenost resp. spojitost derivací se spojuje se slovem nikoliv (spojitá) derivovatelnost, ale (spojitá) diferencovatelnost či zde diferenciabilita.
Všechno v těch papírech je zobecnění situace z funkcí jedné proměnné.

↑ Sergejevicz:
Rozumím. Vysvětleno je to skvěle. Cením si odpovědi a moc děkuju :)