Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 03. 2015 16:45 — Editoval jelinekgreen (24. 03. 2015 16:45)

jelinekgreen
Reputace:   

Diferenciabilnost

Dobrý den,

narazil jsem ve svých skriptech na definici diferenciabilnosti funkce, ovšem neporozuměl jsem jí. Byl by někdo tak hodný a vysvětlil mi, co znamená, když je fce diferenciabilní?

Moc děkuji.

Fyzika je jako sex, může mít i praktické výsledky, to ale není to, proč to děláme.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelinekgreen)

#2 24. 03. 2015 16:56

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Diferenciabilnost

Podle mě se to nejvíc blíží pojmu diferencovatelná v bodě/intervalu, tedy taková funkce, která má v bodě/intervalu diferenciál.

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 24. 03. 2015 17:12

jelinekgreen
Reputace:   

Pro přesnost sem vložím onu definici. Vzhledem k tomu, že skripta ji využívají snad ve všech následujících větách, raději bych jí porozuměl přesně.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-03/13536_rsz_2015-03-24_170528.jpg

Fyzika je jako sex, může mít i praktické výsledky, to ale není to, proč to děláme.

#4 24. 03. 2015 20:18

Bati
Reputace:   192 

Ahoj ↑ jelinekgreen:,
co přesně na té definici nechápeš? Mně se to zdá jasné.

#5 24. 03. 2015 20:21 — Editoval jelinekgreen (24. 03. 2015 20:30)

jelinekgreen
Reputace:   

↑ Bati:
Mate mě pojem ohraničená (parciální) derivace. A nevím, jak si tu větu mám vyložit. Co v praxi znamená. Jak teda vypadá a jakou má charakteristiku direfenciabilní funkce?

Jediné co mě napadá, že ta fce nepůjde v oblasti do nekonečna (funkční hodnota). Dala by se tedy věta přeložit jako: "vidím-li na oblasti omega všechny funkční hodnoty funkce, potom je diferenciabilní." ?

Jinak řečeno, je tato definice ekvivalentní definici stejnosměrné spojitosti?

#6 25. 03. 2015 22:34

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

↑ jelinekgreen:
Když je něco ohraničené, znamená to, že je to omezené, dokonce je to tam i napsané po mocí definice - existuje K > 0, že abs. h. něčeho je menší než to K. Pravda - slovo ohraničenost jsem viděl daleko řídčeji použité než omezenost.
No a ty máš ale omezené nejen funkční hodnoty, ale i parciální derivace. A parciální derivace, to je sklon grafu funkce, pohybuje-li se argument podél některé souřadnice popisující Omegu. Takže nejen že jsou omezené (dle tebe viditelné) funkční hodnoty, ale jsou omezené i hodnoty sklonů grafu podél všech souřadnic ve všech bodech Omegy, tedy graf funkce má omezenou strmost. A když jsou dokonce první parciální derivace spojité, musí být graf dokonce hladký, tj. bez rohů a hran - jako povrch oblásku. Čím vyššího řádu jsou derivace omezené resp. spojité (protože mimochodem když je derivace omezená, tak je derivovaná funkce už dokonce spojitá, takže z omezenosti m-té derivace plyne spojitost a tedy i omezenost všech derivací do řádu m-1 včetně), tím kvalitnější je funkce co do zaoblenosti svého grafu, a to ve smyslu zaoblenosti i grafů svých vyšších derivací. Akorát se holt používá konvence, že omezenost resp. spojitost derivací se spojuje se slovem nikoliv (spojitá) derivovatelnost, ale (spojitá) diferencovatelnost či zde diferenciabilita.
Všechno v těch papírech je zobecnění situace z funkcí jedné proměnné.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#7 26. 03. 2015 15:28

jelinekgreen
Reputace:   

↑ Sergejevicz:
Rozumím. Vysvětleno je to skvěle. Cením si odpovědi a moc děkuju :)

Zápatí