Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
netuším, jak mám dokázat následující věc:
Nic podobného jsme nepočítali a ani nic jsem nevygooglila :(
Díky za pomoc.

↑ TAJNaholkA:Kdybych neznal výsledek, tak s tím pojmem jsem se také nesetkal. Ale podle výsledku jde vlastně o určení úhlu při převodu na goniometrický tvar a to vychází.
Právě to mi dělá taky problém, nemůžu to nějak upravit do použitelného tvaru. :(

↑ TAJNaholkA:Pro nalezení pomocného úhlu používám
/b/ odm(2-odm(2))/2 odm(2-odm(2))
tg (fí)=------- kde a a b je z tavru z=a+bi =------------------------=--------------------------
/a/ odm(2+odm(2))/2 odm(2+odm(2))
a to už vypočítá kalkulačka
to co po nas asi chteji tak je argument komplexniho cisla, amplituda je vzdalenost od pocatku(takze se nevyjadruje ve stupnich) a argument uhel od kladny poloosy x.
vsimnul bych si ze 45 = 2 * 22,5. potom vime ze kdyz komplexni cislo vynasobime jinym, tak se argumenty sectou. kdyz teda to zadany cislo ma argument 22,5, vynasobime ho se sebou(umocnime na druhou), a dostaneme komplexni cislo s argumentem 45. z toho nam vyleze rovnost budeme mit rovnost tg 45 = neco/neco.
↑ Alesak:, ↑ marnes: Amplituda kompl. čísla je totéž, co jeho argument (případné asociace s amplitudou harmonického pohybu
je třeba zapomenout).
Vzdálenost "od nuly" je absolutní hodnota neboli modul.
↑ TAJNaholkA: Je potřeba nejprve vypočítat abs. hodnotu čísla
a pak vyřešit soustavu gon. rovnic
,
, číslo t element <0,2pi) je hledaná amplituda (=argument).
Lze použít i metody Alesaka a Marnese, jen s tou kalkulačkou bych nepospíchal a raději bych vhodně upravil ty výrazy
,
a vzpomněl si na vzorce pro cos (x/2) , sin (x/2) .
↑ Rumburak:
asi je to tak, zblbi nas s fazorama, ten je komplexni cislo a zaroven ma amplitudu(nebo to tak aspon rikaji prednasejici).