Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ culda:
Když přímkou CK proložíš nějakou rovinu, nejlépe tu, která prochází vrcholem, máš rovinu ACV - jaké vlastnosti má trojúhelník ACV?
Teď najdeš průsečnici roviny ACV s rovinou podstavy ABC - tj, společnou přímku a budeš hledat úhel mezi CK a touto průsečnicí. Vše se odehraje v trojúhelníku ACV,
ABCDV je pravidelný čtyřboký - podstavou je tedy čtverec.

Ahoj ↑ culda:
Já jsem použila tento trojúhelník. Zkus si ho překreslit a spočítat úhel. Vše potřebné můžeš dopočítat :)
Spočítat stranu AV určitě nebude problém :)
↑ xstudentíkx:
Netreba.
Je tam pravouhlý trojuholník SCT, kde S je stred podstavy, T je priesečník CK s výškou ihlana, teda je to ťažisko trojuholníka.
Vzdialenosť TS sa rovná 2 cm (1/3 ťažnice totožnej s výškou ihlana), SC je polovica uhlopriečky, teda
.
Poznáme teda tangens neznámeho uhla.
Uhol vyjde 35°.

↑ misaH:
Děkuji, v rychlosti jsem si neuvědomila, že jde o těžnici :). Pak je tedy tvůj postup lehčí (rozhodně ušetří čas). Nicméně pořád mi můj přijde jednoduchý, není třeba používat kosinovou věty a další...
↑ culda:
Ano přesně tak :) A nyní stačí použít 
Doporučuji se kouknout na postup ↑ misaH:, využití toho, že KC je těžnice ušetří dost času a využiješ to i v jiných příkladech.

↑ culda:
Proč by nebylo?

Ty minuty vyšly drobátko jinak, ale výpočet je takto správně.
Pokud to spočítáš pomocí těžnice, vyjde ti to přesně (Příklad byl na toto řešení určen)
↑ xstudentíkx:
Ahoj - ale odkiaľ vieš, že tvoj trojuholník je pravouhlý?
Btw, v "mojom" postupe stačí poznať vlastnosti ťažnice a goniometriu pravouhlého trojuholníka = ZŠ.
Vidieť to = SŠ (Ak vôbec).

↑ culda:
Promiň neuvědomila jsem si, že ten trojúhelník nebude přesně pravoúhlý, a proto to nesedí.

↑ culda:
Já se někdy nejlépe naučím z hotových postupů. Chápu, že to v tom prostě nevidíš, a proto ti posílám velkou část řešení, ačkoliv bych neměla. Z tohoto už to snad vidíš a chápeš jak těžnice fungují :)
Ještě jednou promiň za minulou chybu