Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 04. 2015 16:59

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Medián

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda nevíte, co je to "med(maxima)". V rámci bakalářky jsem zkoušel na zkušebním stroji Zwick a relevantní veličinou pro nás byl právě med(maxima). Myslím, že to bylo popsáno něco jako medián horních špiček, nebo něco takového. Nevíte, co to je a jak se to vypočte? Přidám obrázek - děkuji.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/05191_wdw.png

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 08. 04. 2015 17:29 — Editoval O.o (08. 04. 2015 17:30)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Medián

↑ Jan Jícha:

Ahoj,

myslis median? Co se tyce hornich spicek, tak to budou nejspise hodnoty v jednotlivych spickach piku, ne?

#3 08. 04. 2015 17:36

Jan Jícha
Veterán
Web

Ahoj medián nemyslím. Na výběr dat, co to má vyplivnout, bylo těch mediánů víc. Tak jsem myslel, že med(maxima) je něco konkrétního přesně definovaného.

#4 08. 04. 2015 17:40

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ Jan Jícha:
No mne to zni jako mediam maximalnich hodnot, ale jestli jde o neco jineho, tak se omlouvam, jen mi to tak prislo :).

#5 08. 04. 2015 19:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ Jan Jícha: tipuji testování nějakého spoje - lepené vrstvy nebo nějak jinak spojované (nebo vzorek se zářezem?)? A testuješ oddělování vrstev, nebo něco podobného?

Potom to může být tak: celou délku vzorku rozdělíš na úseky a na úseku, kde je maximální zatížení vyhodnotíš samostatně, na zbytku buď také podělíš, nebo bereš celou délku vzorku. Jelikož spojení není úplně stejnoměrné, největší adheze je ve vrcholu píku, vezmeš (pokud ručně) určitý počet vrcholů a vypočteš z nich medián.

Stroj pravděpodobně má vyhodnocovací software, které vyhodnotí určitý počet vrcholků (tipovala bych ale, že na určitou délku vzorku). Případně upřesní popis zkoušky, pokusím se přiřadit metodiku (i hodnocení). Děkuji.

#6 08. 04. 2015 19:37

Jan Jícha
Veterán
Web

↑ jelena: Zdravím Vás,

ano je to hodnocení lepeného spoje netkaná textilie - termoplastická tavná fólie - kovovo plastová mřížka, ale to nehraje roli.

Já jen chtěl vědět, co to přesně znamená, hledal jsem v tom něco hlubšího. Nedokázal jsem na to odpovědět u poroty ve SVOČ, tak kdyby se mi na to ptali ve fakultním kole, chtěl jsem tomu rozumět.

Takže je to jednoduše medián z jednotlivých lokálních maxim na dané délce. Děkuji.

#7 08. 04. 2015 20:35

jelena
Jelena

↑ Jan Jícha:

metodiky testování a hodnocení výsledků nelze opomíjet - je to na očích, tak se na to zeptají :-) Chtělo by to něco novějšího - ale zde je vidět na obrázcích dost přesvědčivě, o mediánu - v textu, mělo by to být shodné s metodikou dle ISO 6133. Ohledně platnosti, nebo zda je něco jiného to ještě pozkoumej.

Úspěchy ve fakultní SVOČ přeji a očekávám přírůstek do knihovny :-)

#8 08. 04. 2015 21:02

Jan Jícha
Veterán
Web

↑ jelena:

Děkuji. Prozkoumám to :))

Co se týče místní knihovny, asi Vás nepotěším. Má práce je "tajná", podepisoval jsem smlouvy o mlčenlivosti. I státnice nebudou přístupné veřejnosti :(

Tak snad za další 2 roky s jinou prací.

Hezký zbytek večera.

#9 09. 04. 2015 11:46

jelena
Jelena

↑ Jan Jícha: také děkuji.

:-) tak konspirativně pomlčíme o trhacích strojích (a přitom takové bohaté téma). Pokud se dívám na sestavu maturujících před 3 léty, tak budu doufat, že alespoň jeden přírůstek v knihovně bude.

#10 07. 05. 2015 23:28 — Editoval Jan Jícha (07. 05. 2015 23:31)

Jan Jícha
Veterán
Web

I když je to OT - http://www.fst.zcu.cz/study/svoc-FST/mi … -SVOC-FST/ letošní SVOČ dopadla velmi hezky. Alespoň pro mě. Sice první místo mezi 7 pracemi není nějak "zázračné", ale lepší než drátem do oka;) Brzy zde přibudou fotografii atp. :))

#11 11. 05. 2015 00:35

jelena
Jelena

↑ Jan Jícha:

:-) velmi hezky! Gratulace a děkuji za podělení se o informace.

Zápatí