Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, zajímalo by mě řešení tohoto příkladu. Podle mě se jedná o variaci s opakováním, zkoušel jsem to počítat, ale nikdy jsem se nedostal ke správnému řešení. Mohl by někdo poradit, či ukázat výpočet ?
Zdravím,
řešila jsem úvahou......
Trojciferná čísla, ve kterých se vyskytuje číslice 8 alespoň dvakrát, jsou tedy ta, kde je 8 dvakrát, nebo třikrát. Trojciferné číslo se třemi osmičkami je jen jedno.
Tam kde jsou osmičky dvě, těch je víc.
1) číslo začíná číslicí 1-9 (bez 8) a za ní jsou dvě osmičky....těch je celkem osm
2) číslo končí číslicí 0-9 (bez 8) a na začátku jsou dvě osmičky....těch je celkem devět
3) číslo začíná a končí osmičkou a uprostřed je číslice 0-9 (bez 8)....těch je celkem devět
Celkem je tedy těchto čísel 26. Plus to jedno se třemi osmičkami, to je 27 trojciferných čísel, ve kterých se 8 vyskytuje alespoň dvakrát.
Teď stačí podělit počtem všech trojciferných čísel a máš výsledek.
↑ Levissima:
Načo mu riešiš takúto jednoduchú úlohu?
Mohol by trochu zabrať aj sám.

Ahoj, počítám pravděpodobnost a nevím si rady s pár příklady...byl by někdo tak hodný a napsal mi postup řešení abych se nějak odrazila? :) Jaká je pravděpodobnost, že při hodu mincí 5x po sobě padne hlava? a Kupující chce koupit jeden chléb a konzervu. V obchodě mají 30 kusů chleba, z toho 5 z minulého dne a 20 konzerv s nečitelným datem výroby, z toho 1 po záruční lhůtě. Jaká je pravděpodobnost, že zákazník koupí čerstvý chléb a konzervu v záruce? Předem děkuju :)