Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 04. 2015 18:13

peter.n
Zelenáč
Reputace:   

Obsah rovnobežníka ohraničeného štyrmi priamkami(Maturita)

Zdravím, mohol by mi s týmto niekto pomôcť? Už sa s tým hodnú chvíľu trápim, ale nejde mi to do hlavy. Je to príklad z maturity, teda výsledok poznám(6), ale neviem prísť na riešenie. Skúšal som výšky, ale to mi nevýchádza...možno tam robím niečo zle.

Dva páry rovnobežných priamok sú určené rovnicami y=2x+1, y=2x –  5 a y =1, y =3.
Vypočítajte obsah rovnobežníka, ktorý ohraničujú tieto štyri priamky.

#2 14. 04. 2015 18:50

Al1
Reputace:   542 

Re: Obsah rovnobežníka ohraničeného štyrmi priamkami(Maturita)

↑ peter.n:

Namaluj si vše do soustavy souřadnic. Najdi vrcholy rovnoběžníku (průsečíky zadaných  přímek). Z obrázku je ihned jasná výška rovnoběžníku a délku strany také určíš snadno.

#3 14. 04. 2015 21:42

Ondrik_B
Škola: BIGY ZR
Pozice: student
Reputace:   

↑ peter.n:

Pokudm máš problém s načrtnutím přímek, může pomoci wolfram: http://www.wolframalpha.com/input/?i=+y … 3B++y+%3D3

Ale je jasné že při matuře k dispozici nebude :D

S dobrým obrázkem je to už v pohodě.

Asi to znáš, ale obsah rovnoběžníka lze vypočítat pomocí vektorovýho součinu viz http://www.matweb.cz/vektorovy-soucin (odtrh, k čemu je to dobré). Ušetřilo by ti to práci s načrtnutím - spočítal by jsi si průsečíky a pak by jsi je použil k určení vektorů pro ten vektorovej součin. (akorát pozor na to aby jsi použil správný tři :D )

Když máš správně obrázek tak je to asi jednodušší počítat klasicky. Já bych si to rozdělil na obdelník a dva shodný trojúhelníky.

#4 14. 04. 2015 22:50 — Editoval Akojeto (14. 04. 2015 22:54)

Akojeto

Priamky sú snáď záležitosť ZŠ - WA je na to asi príliš silná káva ...

Obsah vidno hneď.

K výpočtu možno použiť rôzne "nástroje", asi najvhodnejšie je zistiť priesečníky priamok a použiť základné úvahy.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/44528_image.jpg

Zápatí