Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2015 14:19

thifferx
Pozice: student
Reputace:   

Analytická geometrie - souřadnice

Zdravím všechny,
mám velký problém s jedním příkladem a potřeboval bych pomoct.
Zadání:
Zvolte v prostoru soustavu kartézských souřadnic Oxyz. Do obrázku zakreslete kvádr ABCDEFGH, jestliže znáte souřadnice vrcholů
A[0;4;0],C[0;0; -4],G[4;0; -2]. Určete souřadnice ostatních vrcholů kvádru a jeho rozměry.
Takhle jsem si označil osy -
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/86701_j.png
Z příkladu jsem zjistil souřadnice bodu E - z vektoru G-C. Ale v této fázi jsem ztracený, nevím co dělat. Dále jsem ještě vypočítal vzdálenost AE (což není nutné, protože to musíme narýsovat - ale pro kontrolu).
Máte někdo nějaké nápady, jak přijít na ty další body a jejich souřadnice.
Díky moc všem

• (téma jako vyřešené označil(a) thifferx)

#2 16. 04. 2015 14:52

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: Analytická geometrie - souřadnice

Podle mě úloha nemá jednoznačné řešení. Bod E ještě jednoznačně najdeš, ale rozmysli následující konstrukci.

Označme M a N postupně středy úseček AC a EG. Uvažme kružnice k, l postupně nad průměry AC a EG, a libovolnou rovinu $\rho$, která prochází body M a N (přičemž $\rho\neq\leftrightarrow ACE$). Potom průsečíky roviny $\rho$ a kružnic k, l ti určí čtveřici bodů, které s body A, C, E, G budou tvořit kvádr.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

Zápatí