Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s fyzikou na téma kmitání mechanického oscilátoru. Ve fyzice jsme vždy řešili na toto téma slovní úlohy. Předposlední hodinu jsme, ale řešili tuto rovnici
a že prý z rovnice bude vycházet i test. Na poslední hodině jsme se ptali zda by s námi tuto rovnici nemohla zopakovat , ale fyzikářka řekla, že je to jednoduchý a, že se s tím nebudeme už zaobírat
Z této se dá určit :
1. úhlovou frekvenci
2. rovnici zrychlení
3. rovnici rychlosti
4. amplitudu
5 frekvenci a periodu
Absolutně nechápu jak to můžu z té rovnice vyčíst. Ve výpiskách mám, že úhlová frekvence ( omega ) 10 pí rad
fáze Ym = 3.10^{-2}. To znamená, že vždycky kde je sin + pí tak to bude omega?
Zkoušel jsem hledat podobný rovnice, ale nic jsem nenašel. Spíš nevím pod jakým názvem mám hledat. V učebnici o nich také nic není.
Nebyl by někdo ochotný mi to objasnit? Děkuji
Tak jak jsem ji napsal je na 100%
Tak jak jste ji napsal Vy to asi nebylo. Určitě jsme v tom příkladu měli 2x sin.
To je, ale jedno. Mohl by jste mi na té vaší rovnici ukázat jak udělany toto :
1. úhlovou frekvenci
2. rovnici zrychlení
3. rovnici rychlosti
4. amplitudu
5 frekvenci a periodu
Vzorce umím. Úlohy na toto téma mi nedělají taky problém, ale když mám rovnici tak nevím jak to mám vypočítat.
↑ nene:
Řek bych, že tak jak jste ji napsal Vy to na 100% nemůže být. Ale k upřesněnému dotazu:
Rovnice kmitavého pohybu: 
1. úhlovou frekvenci: ![kopírovat do textarea $\omega = 10\pi\, [s^{-1}]$](/mathtex/87/87c1ea4712fcc60ec8a335d45d3c22d3.gif)
2. rovnici zrychlení --> druhá derivace podle času: ![kopírovat do textarea $\ddot{y}=-A\omega^2\sin (\omega t +\varphi_0)=-\omega^2 y\sim a=-0.03\cdot 100\pi^2\cdot \sin \(10\pi\cdot t-\frac{\pi}{3}\)=-100\pi^2y\, [m/s^{-2}]$](/mathtex/e5/e58d5300e804244d9b6dba9ca1045a24.gif)
3. rovnici rychlosti --> první derivace podle času:
4. amplitudu = největší výchylka: A = 0.03 m
5. frekvenci: ![kopírovat do textarea $\omega = 2\pi f \Rightarrow f = \frac{\omega}{2\pi}=5\, [Hz]$](/mathtex/b9/b90fdc70d39ce5064f5fdc4148b248fb.gif)
a periodu: ![kopírovat do textarea $\omega = \frac{2\pi}{T}\Rightarrow T=\frac{2\pi}{\omega}=\frac{1}{f}=0.2\,[s]$](/mathtex/39/39078030107b2e8907930e578b87117a.gif)
↑ Jj:
To jsem nemyslel. Teorii umím.
Měl jsem na mysli jestli neznáte nějaké podobné příklady jako je toto :
.
V učebnici ani ve sbírce ba ani na internetu jsem nic nenašel. Všude nacházím pouze slovní úlohy. Našel jsem jen toto http://cs.wikipedia.org/wiki/Kmit%C3%A1n%C3%AD ale to jsou jen zvorce
Počítal jsem add 2 + 3, ale mě to vychází 3.
Zrychlení počítám jako a = -omega na druhou x Ym. To mi výjde 3