Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 04. 2015 22:18

holyduke
Škola: VUT FSI
Reputace:   51 

Polarizace

Ahoj,
mám problém s polarizací, učitel mi totiž prezentoval jiné vysvětlení, než jsem našel na netu. Popíšu dvě možnosti, jak to lze chápat:

1) nepolarizované světlo je takové, které má sice navzájem kolmé elektrickou a magnetickou složku, ale při letu se "vrtí" (tj. naklání tyto složky na různé strany, ale stále je zachovává navzájem kolmé). Polarizace tedy potom znamená, že se toto světlo "usměrní", takže se bude pohybovat bez vrtění.

2) Polarizace znamená, že se vyruší (buď úplně, nebo jen částečně, záleží na úhlu polarizačního filtru) některá složka elektromagnetického vlnění. zde v čase 1:05

Jak to tedy je? Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) holyduke)

#2 29. 04. 2015 13:10

marnes

Re: Polarizace

↑ holyduke:
Přikláním se k první variantě. vysvětlil bych takto.
Použití jednoho polarizačního filtru jen zajistím, že ty složky kmitají stále ve stejných rovinách a pohled přes filtr není tak jasný - připomíná to sluneční brýle. Při použití druhého filtru se může zrušit i ta složka, která po průchodu prvním filtrem zůstala, takže pak nebude ELM vlnění a nebude světlo.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 29. 04. 2015 15:32

holyduke

↑ marnes:
Ahoj, díky za reakci, stále mi to ale není moc jasné. Co tedy dělá polarizační filtr? Vyrušuje některou složku ELM vlnění? Nebo jen zabrání "vrtění"?

#4 29. 04. 2015 21:38

marnes

↑ holyduke:

http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/10_ … _polar.htm

obr 4

dle mého je to tu dobře vysvětleno i nakresleno

#5 30. 04. 2015 08:19 — Editoval rss (30. 04. 2015 08:33)

rss
Zablokovaný
Škola: 128.1.1.1
Pozice: root
Reputace:   -42 

- - - zmazané - - -

#6 30. 04. 2015 12:44

holyduke

OK, pokusím se to shrnout a vysvětlit, v čem mám stále nejasnosti:

NEPOLARIZOVANÉ SVĚTLO- vektor elektrické intenzity kmitá libovolně "nakloněně", vždycky však platí, že vektor magnetické indukce jé k němu kolmý

POLARIZOVANÉ SVĚTLO - vektor elektrické intenzity má jasně dané "naklonění", které se nemění, tím pádem se nemění i vektor magnetické indukce, který je opět kolmý

Polarizace je proces, kdy se z nepolarizovaného světla stává polarizované. Může nastat odrazem, lomem nebo polaroidem.

U polarizace odrazem nebo lomem je mi to snad jasný. Z nepolarizovaného světla vzniká polarizované světlo s dvěma složkami (elektrická a magnetická-> navzájem jsou kolmé)

Problém ale nastává u polarizace polaroidem:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/90329_image014.jpg
Jak je možné, že vzniká polarizované světlo??? Vždyť přece tou "skvírou" projde jen vektor určitého směru, např. vektor elektrického pole. Vektor magnetické indukce, který je na tento vektor kolmý, tím projít přece nemůže!
A tady mám právě problém. Jakto že je toto světlo polarizované,  když má pouze jednu složku (elektrickou)??? Je to v rozporu s tím, co jsem napsal o POLARIZOVANÉM SVĚTLE.

Díky za trpělivost! :)

#7 30. 04. 2015 13:45

marnes

↑ holyduke:
Ano, pochopeno a vysvětleno tak, jak to chápu i já.
Nevím jestli jsem tím fundovaným diskutovat, ale vysvětlil bych takto. Stačí, že "projde" složka elektrická, protože ta si "vytváří" složku magnetickou.
Ale třeba se přidá někdo, kdo nám v tom udělá jasno oběma.

#8 30. 04. 2015 14:03

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ marnes:
Ahoj,
řekl bych, že jsi na správné cestě. První zrada je uvědomit si, že E a B nejsou v případě elektromagnetického vlnění dvě nezávislé entity, ale že jde o dva rysy téhož. Když se zařízne vlnění elektrického pole, zmizí i vlnění pole magnetického. Druhá zrada je v tom, že z výrazné anizotropie pro elektrické pole neplyne identická anizotropie pro pole magnetické. Tedy z toho, že protáhlé molekuly v polaroidu fungují jako "hustý les" pro vektor E, neplyne nutně, že by podobně fungovaly i pro vektor B. Tedy vektor B může (s menšími obtížemi) projít i způsobem "naštorc".

(Brát s rezervou, optika mě nikdy moc nebavila, takže třeba jsem to pochopil špatně.)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#9 30. 04. 2015 16:10

marnes

↑ holyduke:
Tak jsme o tom s kolegy diskutovali a možná ještě pomůže, že ty štěrbiny jsou jen mechanickým modelem pro lepší představivost jevu, který je v reálu daleko složitější. Podstata je ale správná. Z nekonečného množství el a mag složek světla se polarizací dál dostane jen část, kde ty složky kmitají pořád ve stejných rovinách.
To bude asi moje maximum ve vysvětlení.

#10 30. 04. 2015 16:27 — Editoval holyduke (30. 04. 2015 16:27)

holyduke

↑ marnes:

marnes napsal(a):

nekonečného množství el a mag složek světla se polarizací dál dostane jen část, kde ty složky kmitají pořád ve stejných rovinách.

Takže některé el. a mag. složky se dostanou přes polaroid, který je pod nějakým úhlem a propouští POUZE ta vlnění, která jsou rovnoběžná s úhlem polaroidu. To by ale znamenalo, že už na sebe nebudou vektory elektrického pole a magnetické indukce kolmé, ale budou rovnoběžné, ne? :D

#11 30. 04. 2015 17:38

marnes

↑ holyduke:
No el a mag složka jsou na sebe pořád kolmé. Polaroid propustí část světla a pak už ty složky kmitají pořád stejně.
No hlavně se nechci zamotat:-)
Opravdu bude lepší, když nám se nám to oběma pokusí někdo nějak vysvětlit. Mně vysvětlení polarizace logiku a smysl dává, ale neumím to přesně popsat a vysvětlit.

Zápatí