Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, jak by jste vyřešili toto? Já už dneska nějak nemůžu, nemyslí mi to :(
Pomocí stran a,b,c trojúhelníku ABC určete obvod o´ trojúhelníku A´B´C, kde A´B´ || AB je příčka v trojúhelníku ABC procházející středem S kružnice do trojúhelníku ABC vepsané
Je mi jasné, že mají oba trojúhelníky stejné úhly, ale stejně mi to nedochází :(
↑ KubaP:
Vyjádřil jsem se asi nepřesně.
2/3 těžnice v ABC není obecně těžnice v A´B´C.
A mimochodem, kdyby tomu tak bylo, znal by jsi koeficient podobnosti a tím pádem by jsi znal i hledaný obvod a nebylo by co řešit.
Smůla.
Označme
střed kružnice vepsané. Platí

takže trojúhelník
je rovnoramenný (se základnou
) a proto platí 
úplně stejně se ukáže, že
je rovnoramenný se základnou
, a proto 
odtud už
nebo jinak:
Trojúhelníky jsou podobné s koeficientem
kde
je výška na stranu
a
je poloměr kružnice vepsané.
Platí
, odtud
a pak
Pozdravujem,
Poznamka:
Na jedno riesenie daneho cvicenia staci pouzit Heronov vzorec, vyjadrenie obsahu trojuholnika vdaka 1/2*(a+b+c)*r, kde r je polomer vpisanej kruznice. Ako aj vyjadreniz obsahu trojuholnika vdaka 1/2*c*v_c.
To umozni vyjadrit r, v_c ako funkcie a,b,c a konecne aj koeficient podobnosti studovanych trojuholnikov.
Ahoj ↑ holyduke:,
Tvoje vahanie moze dat radu zaujimavych cviceni.
Ako napr. Vyjadrite vzdialenost stredov vpisanej a opisanej kruznice v danom trojuholniku... Atd...
↑ vanok:
Na téma těžiště-incentrum byla teď úloha v CKMO (úloha 5).
http://skmo.sk/dokument.php?id=1366
↑ vanok:,
Otazka co som napisal vysssie, je vlastne http://en.m.wikipedia.org/wiki/Euler%27 … n_geometry
byk7: Díky moc za obě řešení :) Děkuji i ostatním :)
Ale zajímalo by mě, jestli existuje nějaké tvrzení, podle kterého bych se měl zaměřit právě na trojúhelníky A´AI a B´BI nebo jestli to je jen otázka zkušenosti?
EDIT:
Ještě bych se rád vrátil k tomu, co napsal zdenek1... Proč těžnice na stranu c není obecně 2/3 těžnice na stranu A´B´ pokud jsou díky stejnolehlosti obě těžnice podobné?
Pak bych měl koeficient k = (2/3)*t_c/t_c = 2/3
A obvod o´ = k*(a+b+c) = (2/3)*(a+b+c)
Proč je to špatně? Díky za odpověď :) Je to kvůli tomu, že musí koeficient podobnosti platit pro všechni těžnice a né jen pro jednu?
↑ KubaP:,
To preto, ze podobnost zavisi na polomere vpisanej kruznice.
Inac ako je definovana taznica ?
vanok: Mohl by jsi to prosím rozvést? Proč podobnost závisí zrovna na poloměru vepsané kružnice?
Jinak těžnice je spojnice vrcholu a středu protější strany a jediný případ, kdy je těžnice shodná s osou úhlu je v rovnostranném trojúhelníku.. Ale v tomto příkladu je strana A´B´ stejnolehlá se stranou AB pomocí středu stejnolehlosti v bodě C, takže spojnice C a středu AB je těžnice t_c trojúhelníku ABC a 2/3 té těžnice tvoří těžnici t_c´trojúhelníku A´B´C
Asi to budu potřebovat vysvětlit polopaticky, protože mi to stále nedochází :-D
EDIT: už mi to došlo :D střed A´B´ by musel být těžištěm a to není :-D
↑ KubaP:,
Chces skor povedat ze cez stred A'B' ako aj cez sted AB prechadza taznica oboch trojuholnikov.
Inac vzdialenost rovnobeznej priecky zo stranov AB co prechadza cez stred vpisanej kruznice polomeru r, je presne r.
V danom cviceni tazkozt bola len v tom, ze bolo treba vyjadrit r ako funkciu a,b,c (dlzky stran trojuholnika)
Ano, nedošlo mi, že ty úseky těžnice jsou platné od těžiště :)
To jsem pochopil :) Ale neplatí přece vždy, že podobnost trojúhelníků bude záviset na poloměru vepsané kružnice..
Proto mě zajímalo, co mě má vést k tomu, hledat zrovna trojúhelníky AA´I a BB´I, zřejmě zkušenost :)
Když člověk ví, jaký bude výsledek, je jednodušší ho dokázat :) Taky to v tomto případě může dělat fakt, že se mu nejsnáze určují jeho vnitřní úhly..
Výpočetní důkaz je zřejmě samozřejmější :) Stačí si uvědomit, že jde o podobnost a určit obvod pomocí podobnostního koeficientu a pak už jen pomocí známých vzorců co nejvíce zjednodušit výsledek :)
↑ KubaP:
Neboj, ja to prvně "vypočítal", až pak to udělal geometricky, když jse viděl výsledek. Ale dal jsem prvně to "geometričtější" řešení, protože mi přijde hezčí a jednodušší (nepotřebuješ nic víc, než dopočítat pár úhlů).