Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 05. 2015 18:33

check_drummer
Příspěvky: 4652
Reputace:   101 
 

Teorie vylučující nestandardní model

Ahoj,
lze ukázat, že nelze sestrojit teorii aritmetiky (tj. sadu axiomů), která bude mít jediný model ("standardní" přirozená čísla). Je to tzv. Skolemova věta. Výsledek je to zajímavý, ale svým způsobem i zarážející: Pokud bych chtěl (jednoznačně) syntakticky (tj. pomocí vhodných axiomů) popsat strukturu přirozených čísel, tak se mi to nepodaří. Neznamá to, že je syntaktická metoda příliš slabá a neměla by logika hledat jiné základy - aby pospala přirozená čísla jednoznačně?
(Tím nechci říct, že by nestandardní model a nestandardní analýza nebyly zajímavé, ale podle mého to spíše poukazuje na nedostatečnost syntaktické metody - možná i tato nedostaečnost může mít za následek větu o neúplnosti.)


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

#2 02. 10. 2015 23:43

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Příspěvky: 825
Reputace:   25 
 

Re: Teorie vylučující nestandardní model

↑ check_drummer:
Ahoj.

Ano, nelze sestrojit teorii která má pouze jeden nekonečný model. To ale neznamená, že nemohu popsat přirozená čísla dostatečně.

Uvedu příklad: Přirozená čísla se sčítáním (to znamená 0, následník, sčítání a příslušné axiomy). Tato teorie je úplná, takže vyčerpávajícím způsobem popisuje veškeré vlastnosti přirozených čísel pro SVŮJ jazyk. Nemůže samozřejmě popisovat svůj model.

Druhý příklad: Teorie množin je axiomatická teorie, která umožňuje syntakticky popsat dokonce strukturu přirozených čísel (i s násobením). Ale opět samožřejmě nemůže popsat svůj vlastní model.


Dva jsou tisíckrát jeden.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson