Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, viete mi prosím poradiť s nasledujúcim príkladom?
Zistil som, že funkcia je bijektívna, ak platí, že je injektívna a zároveň surjektívna.
Injektívna je vtedy keď sa v jednom prvku neopakujú hodnoty, teda napríklad v 2. riadku je c,c -> {(a,c),(b,c),(c,c)}
teda nie je injektívna, ak tomu správne chápem.
Tým pádom ani 3. riadok nie je injektívny, pretože sa tam nachádza (b,b) , uvažujem správne?
No a teraz musím vylúčiť tie čo sú surjektívne.
Dočítal som sa na wiky , že by mal prvok v cielovej množine obsahovať aspoň jedne prvok východiskovej množiny. A tu presne neviem , že ako.
To znamená, že vylúčime prvý riadok, pretože neobsahuje písmeno "c"?
V tom prípade mi zostávajú 4. a 5. riadok a znich sú podla mna oba injektívne aj surjektívnem alebo sa mýlim?
Ďakujem pekne
Ahoj,
dívej se na to takhle:
injektivní...prostá
surjektivní...na
(a,b)...f(a)=b
1 není na
2 není prostá
3 není prostá a není to funkce
4 není prostá
5 bijekce
Jakmile máš funkci mezi stejně velkými množinami a není prostá, tak nemůže být ani na.
Neviem ci tomu správne rozumiem :/
Ako myslíš, že dívaj sa na to takto:
injektivní...prostá
surjektivní...na
(a,b)...f(a)=b
?
1. nie je surjektívna - na pretoze, neobsahuje c
2. neni prosta, lebo obsahuje (c,c)
3. neni prosta lebo obsahuje (b,b)
4. preco nie je prosta?
5. bijekcia
Dakujem pekne za strpenie :)
↑ Zlatohlavok:
Že tam je (b,b) neznamená, že není prostá. Proto jsem se tě snažil přesvědčit, aby ses na to díval jako na funkci. Když máš (x,y) v relaci, tak to podle definice znamená f(x)=y. A o funkcích přece snadno umíme rozhodovat, jestli jsou prosté nebo na.
No funkcia je prosta ked f(x) != f(y) , x!=y.
Teda v 2. riadku je f(b)=b , f(b)=b , b=b => nie je prosta
A napr tá 1. nie je surjektívna, elbo
f(a)=a, f(b)=b , f(c)=? - kedze c nie je v mnozine?
Dobre a tá 4. prečo nie je prostá? Kôli tomu (b,a)? Keby to bolo (a,b), tak by bola ok?