Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 06. 2015 18:16

joha
Zelenáč
Reputace:   

Síla působící na obrácenou nádobu

Dobrý den,

pomůžete mi prosít pochopit následující příklad?

Válcová nádoba na urologické klinice má průřez 30 cm^2 a výšku 10 cm a je naplněná vodou, přikrytá listem papíru a obrácená dnem vzhůru do svislé polohy. Jak velkou silou je papír přitlačován k nádobě za normálního atmosférického tlaku? (normální atmosférický tlak je 101,325 kPa)
1. 301,032 N (správná)
2. 306,058 N
3. 303,975 N
4. žádná odpověď není správná

Úloha se mi podařila vyřešit, ale nerozumím, proč se musel zvolit takový postup. Spočítala jsem nejprve sílu ze vzorce pro tlakovou sílu $F = S\cdot h\cdot \varrho \cdot g$, kde mi vyšlo 2,943 N...poté jsem to samé spočítala s atmosférickým tlakem $F = p_{a}\cdot S$, výsledek vyšel 303,975 N. Když jsem od druhého výsledku odečetla první, vyšla mi správná odpověď. Nechápu ale, proč se musely výsledky odečíst? Nebo je nějaký ''lehčí'' způsob, jak to spočítat?

Děkuji mockrát za rady! :-)

#2 07. 06. 2015 00:30

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Síla působící na obrácenou nádobu

↑ joha:

Dobrý den.

Papír je k nádobě přitlačován silou z atmosférického tlaku a současně "odtlačován" tíhou vody.

Takže bych řekl, že na dotaz

"Jak velkou silou je papír přitlačován k nádobě za normálního atmosférického tlaku?"

je přirozenou odpovědí rozdíl obou sil.

Já "lehčí" způsob výpočtu neznám.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí