Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nevím, jestli toto patří zrovna sem, ale přijde mi to jako látka pro zkušenější. :-)
"Mějme tři čísla zapsaná v sedmičkové soustavě:
. Vyjádřete jejich součet také v sedmičkové soustavě"
Jelikož jsem se s tím ve škole nikdy nesetkal a na internetu se spíše vysvětlují převody z desítkové do dvojkové a naopak(které již plně chápu), tak s tímhle si zkrátka nevím rady. Vím, že by se měli ty čísla dělit postupně 7, ale nechápu jak se drží ten zbytek a co přesně se sčítá. A hlavně, přijde mi každý způsob šíleně zdlouhavý, přitom toto je jedna otázka z mnohých v testu s omezeným časem... Předem děkuji za odpovědi

Jéé ahoj, koukám tady se někdo učí na přijímačky FITu jako já :D :-)
Nejlepší způsob jak to udělat, je podle mě převést si všechna čísla na dekadickou soustavu, sečíst je a výsledek převést na sedmičkovou.
Např.
atd.
Je to jenom o tom, jak rychle to během testu stihneš naházet do kalkulačky.
↑ jakub.habas:Haha, přesně tak. :-D
Aha, dobře, to mě nenapadlo.A myslel jsem popravdě, že se nejdříve násobí právě největší mocninou a pak postupně dolů. Tudíž by se zde začínalo 6*7^3 .. ale tvůj postup vychází, takže asi máš pravdu. :-)
A jak přesně se to převádí na sedmičkovou soustavu? Jak píšů, všude je hezky vysvětlen převod z dekadický do dvojkový a naopak, ale o zbylých soustavách se moc nepíše..
↑ MrKaney:
Ahoj.
Princip je stejný jako u desítkové soustavy s tím, že
.
Součet
i zde počítáme podle jednotlivých řádů z prava do leva:
1. krok:
... zapíšeme cifru
a pamatujeme si
.
2. krok:
... zapíšeme cifru
a pamatujeme si
,
takže z výsledného součtu už máme koncové dvojčíslí
.
Atd.
↑ MrKaney:
Dobrý den.
MrKaney napsal(a):
A jak přesně se to převádí na sedmičkovou soustavu?
Např.:
do sedmičkové - postupně dělit (celočíselně --> zbytky) sedmi:
4567 : 7 = 652 : 7 = 93 : 7 = 13 : 7 = 1
zb.= 3 zb.= 1 zb.=2 zb.=6
a červená čísla zapsat v opačném pořadí: 16213 a je hotovo:

↑ Rumburak: Tenhle postup je asi určitě ten nejlepší a nejjednodušší. Děkuji mnohokrát. :-)