Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 06. 2015 19:58

Mythic
Reputace:   

Vlastni cisla matice

K cemu se prosim pekne pouzivaji vlastni cisla matice? Ve skole do nas akorat nabusi definice a presne postupy na vypocet, ale nikdo mi nerekl k cemu to krasne cislo vlastne slouzi...

Rad bych slysel nejake realne uplnatneni napr. ve fyzice, geometrii, ... Nechci slyset ze pokud vl. c. je xxx tak matice je yyy...

Diky.

#2 11. 06. 2015 20:04 — Editoval Andrejka3 (11. 06. 2015 20:14)

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Re: Vlastni cisla matice

↑ Mythic:
Ahoj.
Kvantova mechanika.
Vlastni cisla hermitovskych operatoru predstavuji hodnoty fyz velicin, ktere muze system nabyvat.
Podivej: http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mechanics
dej ctrl+f a napis eigen

edit: a dobre se pomoci nich pocitaji fce matic ci operatoru, napr exponenciala matice. Ta je uzitecna pro reseni systemu dif rovnic (viz http://forum.matweb.cz/viewtopic.ph … 74#p377174), ci pro reseni Schrodinger rce s pouzitim unitarniho operatoru evoluce.

edit: a jsou to 'geometricke veci', nezavisle na bazi. V geometrii se daji pouzit na klasifikaci shodnosti, kuprikladu!
Odkaz Shodnosti jsou podstatne v mechanice, zvlaste v mech tuheho telesa, pri popisu rotaci apod.

Jordan normal form

Verim, ze kolegove doplni mnoho dalsich uzitecnosti.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#3 11. 06. 2015 21:13

Mythic
Reputace:   

Re: Vlastni cisla matice

Supr, diky. To jsem chtel slyset. Konecne mi to pripada o trochu min zbytecne. :-)

Zápatí