Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2015 09:12

MaxDJs
Škola: FEL ČVUT
Pozice: student
Reputace:   

Logika a grafy - teoretické otázky

Mohl by mi někdo poradit s těmito otázkami (resp. zkontrolovat ty, které už mám vypracované)?

1) Ať A je množina logických proměnnych, ať B, C jsou podmnožiny množiny A. Dale jsou φ a ψ dvě formule takové, ze B |= φ  a C |= ψ. Rozhodněte, zda potom nutně platí:
(i)B ⋃ C |=  φ ∧ ψ (Podle mě platí)
(ii)B’ |= ⌐φ, kde B’ = A \ B (Podle mě neplatí)

2) Rozhdněte, zda je pravdive nasledující tvrzení: Jsou dány dvě množiny formulí A,B, dale jsou dany dvě formule α a β  takové, ze α není sémantickým důsledkem A a β není sémantickým důsledkem B. Pak α∧β  není sémantickým důsledkem A⋃B. Jestliže tvrzení platí, zdůvodněte, jestliže neplatí, najděte protipříklad.

Ne; protipříklad lze ověřit tabulkou pro 2 proměnné a, b. A = {a ∨ b}, B = {¬a ∧ ¬b}, alfa = ¬(¬a => b), beta = ¬¬b. Pak A⋃B je {a ∨ b,  ¬a ∧ ¬b}, a toto sjednocení je vždy nepravdivé. Tím pádem sémantickým důsledkem A⋃B je cokoliv, alfa ∧ beta je pravdivá ve všech ohodnoceních, ve kterých je pravdivá množina A⋃B (tj. v žádném).

4) Ať A je množina logických proměnnych, ať B, C jsou podmnožiny množiny A. Dale jsou φ a ψ dvě formule takové, ze B |= φ  a C |= ψ. Rozhodněte, zda potom nutně platí:
(i)B ⋂ C |=  φ ∧ ψ .

(ii)A ⋃ C  |=  φ ⇒ ψ
Ano; A ⋃ C plati jen v pripade ze je množina A nebo C pravdivá. φ ⇒ ψ je pravdive pokud C |= ψ plati, to lze splnit jen kdyz je A ⋃ C pravdiva.

5) Je dána formule ɑ a množina formulí S. Jestliže platí S |= ɑ, pak také S |= (ɑ⇒β) pro každou formuli β. Jestliže tvrzení platí, zdůvodněte, jestliže neplatí, najděte protipříklad.
Ne, tvrzení neplatí. Jelikož formule β může být kontradikce a to nám pokazí implikaci.
6) Je dána formule ɑ a množina formulí S. Jestliže platí S |= ɑ, pak také S |= (β⇒ɑ). Jestliže tvrzení platí, zdůvodněte, jestliže neplatí, najděte protipříklad.
Ano, tvrzení platí. Jelikož platí S |= ɑ, tak implikace je vždy pravdivá ať už dostaneme jakoukouli formuli β.

GRAFY

1) O prostém neorientovaném grafu víte, že má n > 3 vrcholů, n hran a 2 komponenty souvislosti. Kolik nejméně a kolik nejvíce kružnic graf G obsahuje.

2) Existuje souvislý graf G s n > 2 vrcholy, který je acyklický a současně obsahuje otevřený orientovaný eulerovský tah? Jestliže existuje, nakreslete příklad takového grafu G (a zdůvodněte, že je acyklický a že v něm existuje otevřený orientovaný eulerovský tah), jestliže neexistuje, zdůvodněte.
Ne, neexistuje. Pokud je graf acyklický, tak je to graf, který neobsahuje cyklus a v tom případě nemůže obecně nastat případ, že by eulerovský tah obsahoval všechny hrany.

Děkuji za odpověď

Zápatí