Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohl by mi někdo poradit s těmito otázkami (resp. zkontrolovat ty, které už mám vypracované)?
1) Ať A je množina logických proměnnych, ať B, C jsou podmnožiny množiny A. Dale jsou φ a ψ dvě formule takové, ze B |= φ a C |= ψ. Rozhodněte, zda potom nutně platí:
(i)B ⋃ C |= φ ∧ ψ (Podle mě platí)
(ii)B’ |= ⌐φ, kde B’ = A \ B (Podle mě neplatí)
2) Rozhdněte, zda je pravdive nasledující tvrzení: Jsou dány dvě množiny formulí A,B, dale jsou dany dvě formule α a β takové, ze α není sémantickým důsledkem A a β není sémantickým důsledkem B. Pak α∧β není sémantickým důsledkem A⋃B. Jestliže tvrzení platí, zdůvodněte, jestliže neplatí, najděte protipříklad.
Ne; protipříklad lze ověřit tabulkou pro 2 proměnné a, b. A = {a ∨ b}, B = {¬a ∧ ¬b}, alfa = ¬(¬a => b), beta = ¬¬b. Pak A⋃B je {a ∨ b, ¬a ∧ ¬b}, a toto sjednocení je vždy nepravdivé. Tím pádem sémantickým důsledkem A⋃B je cokoliv, alfa ∧ beta je pravdivá ve všech ohodnoceních, ve kterých je pravdivá množina A⋃B (tj. v žádném).
4) Ať A je množina logických proměnnych, ať B, C jsou podmnožiny množiny A. Dale jsou φ a ψ dvě formule takové, ze B |= φ a C |= ψ. Rozhodněte, zda potom nutně platí:
(i)B ⋂ C |= φ ∧ ψ .
(ii)A ⋃ C |= φ ⇒ ψ
Ano; A ⋃ C plati jen v pripade ze je množina A nebo C pravdivá. φ ⇒ ψ je pravdive pokud C |= ψ plati, to lze splnit jen kdyz je A ⋃ C pravdiva.
5) Je dána formule ɑ a množina formulí S. Jestliže platí S |= ɑ, pak také S |= (ɑ⇒β) pro každou formuli β. Jestliže tvrzení platí, zdůvodněte, jestliže neplatí, najděte protipříklad.
Ne, tvrzení neplatí. Jelikož formule β může být kontradikce a to nám pokazí implikaci.
6) Je dána formule ɑ a množina formulí S. Jestliže platí S |= ɑ, pak také S |= (β⇒ɑ). Jestliže tvrzení platí, zdůvodněte, jestliže neplatí, najděte protipříklad.
Ano, tvrzení platí. Jelikož platí S |= ɑ, tak implikace je vždy pravdivá ať už dostaneme jakoukouli formuli β.
GRAFY
1) O prostém neorientovaném grafu víte, že má n > 3 vrcholů, n hran a 2 komponenty souvislosti. Kolik nejméně a kolik nejvíce kružnic graf G obsahuje.
2) Existuje souvislý graf G s n > 2 vrcholy, který je acyklický a současně obsahuje otevřený orientovaný eulerovský tah? Jestliže existuje, nakreslete příklad takového grafu G (a zdůvodněte, že je acyklický a že v něm existuje otevřený orientovaný eulerovský tah), jestliže neexistuje, zdůvodněte.
Ne, neexistuje. Pokud je graf acyklický, tak je to graf, který neobsahuje cyklus a v tom případě nemůže obecně nastat případ, že by eulerovský tah obsahoval všechny hrany.
Děkuji za odpověď