Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 06. 2015 01:31 — Editoval jelena (18. 06. 2015 12:23)

vorel
Reputace:   

Lineární diferenciální rovníce

Zdravím,

Jeli příklad zadán tím to způsobem $xy^{\prime}=x+\frac{1}{2}y$

můžu udělat následující úpravu? $y^{\prime}-\frac{1}{2}y=1$

a dále postupovat pomocí vzorce $e^{-\int a(x)\d x}\cdot(C+ \int e^{\int a(x)dx}\cdot b(x)\d x)$

nebo v případě kdy $y^{\prime}$ neni samostatné musí použít postup přes variaci konstant a tedy nejdřív separovat proměnné.

Děkuji

Jelena: opraven zápis v TeX

#2 18. 06. 2015 10:01

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Lineární diferenciální rovníce

Zdravím,

pokud úprava

$y^{,}-\frac{1}{2}y=1$

vznikla podělením celé rovnice $x$, tak to neplatí. Nebo jak jsi úpravu provedl? Děkuji.

nebo v případě kdy $y^{,}$ neni samostatné musí použít postup přes variaci konstant a tedy nejdřív separovat proměnné.

Můžeš použit takovou úpravu, která je platná, osamostatnit $y^{\prime}$ a potom zvolit vhodnou metodu pro řešení, např. variaci konstant nebo integrační faktor, jak navrhuješ.

#3 18. 06. 2015 11:28

vorel
Reputace:   

↑ jelena:
Udělal jsem to tak, že jsem celou rovnici vydělil x ale mám tam chybu má to být $y^{,}-\frac{1}{2x}y=1$

#4 18. 06. 2015 12:27

jelena
Jelena

↑ vorel:

ano, děkuji. Za předpokladu, že $x\neq 0$ (řešení pro $x=0$ třeba také ošetřit). $y^{\prime}-\frac{1}{2x}y=1$ můžeš pokračovat buď přes integrační faktor (vzorec v 1. příspěvku jsem upravila ↑ v pořádku?:. Také můžeš řešit jako lineár. rovnici 1. řadu (vyřešit homogenní - ta je separovatelná a dokončit variaci konstant). V pořádku? Děkuji.

#5 18. 06. 2015 15:32

vorel
Reputace:   

↑ jelena:
Ano děkuji, šlo mi hlavně o to zda se může použít úprava, že celou rovnici vynásobím popřípadě vydělím x, abych osamostatnil $y^{\prime}$ a mohl použít integrační faktor, protože to mi sedí více než separování a variace konstant.

#6 18. 06. 2015 16:22

jelena
Jelena

↑ vorel:

můžeš provádět každou úpravu, kterou neztratíš kořeny (tedy ještě pro Tvé zadání zapsat podmínku úpravy $x\neq 0$ a doplnit řešení pro $x=0$).

Zápatí