Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pár měsíců už potřebuji vyřešit dosti zásadní problém. Mám CNC se čtyřmi interpolovanými osami a pátou neinterpolovanou, což je sklon pily. Pila je tenká cca 5mm a její osa rotace je vodorovná a naklonitelná o 90^\circ . Když obrábím valec z vnější strany není problém, jelikož můzu přímo zajet do materiálu a pilou opíšu kružnici tak, aby její osa rotace byla neustále kolmá na tečnicu v bodě obrábění. Pokud chci obrobit válec (nízky - cca 10mm) musím pilu naklonit pod určitým úhlem tak, aby průmět pily na základně v určité ploše počas rotace (opisování kružnice stejně jako v prvním případě) vytvořil vnitřní stranu válce pěkně kolmou s minimální odchylkou od ideálu. Odchylka do půl milimetru není problém. Potřebuji matematicky vypočítat úhel naklonění listu pily v závislosti na průměru pily a průměru obráběného válce. Zatím to dělám tak, že v 3D programu si nakreslím pilu i válec a nakláněním hledám správný úhel, který pak použiji v programu, ale zdá se mi to hodně "kopyťácke" a neprofesionální. Moje snaha o řešení mi připadá jako hledání kvadratury kruhu. Je tohle vůbec možné vypočítat?
Obrázek na ozřejmení:
Děkuji za pomoc.
↑ Stýv:
Ano, přesně o to jde. Pak pila vytvoří skoro kolmou a rovnou část - vnitřní stranu válce. Dalším postupem (například po centimeru v ose Z) nich vytvořím i více nad sebou do desky 40mm tlusté. Drobné nepravidelnosti nevadí, dobrousí se ručně, ale myslím že při dostatečně malém rozestupu to nebude potřeba, jelikož jde o pohledovou část, ne o strojařskou přesnost.
takže ta kružnice musí být (hyper)oskulační kružnicí té elipsy. když si vygooglíš, jak se konstruuje oskulační kružnice elipsy, myslím, že by to mohlo jít vypočítat s trochou trigonometrie
JOJ, děkuji moc, to je jistě ono i když to zatím jenom studuji a snažím se pochopit. Podle obrázků to vypadá na řešení a když se mi povede z toho udělat podprogram, mám vystaráno.
Ještě jednou dík.
pd
Stránky: 1