Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 06. 2015 13:47

Fiam
Zelenáč
Škola: prax
Pozice: programátor CNC
Reputace:   

sklon pily při opracování dutého válce zevnitř

Pár měsíců už potřebuji vyřešit dosti zásadní problém. Mám CNC se čtyřmi interpolovanými osami a pátou neinterpolovanou, což je sklon pily. Pila je tenká cca 5mm a její osa rotace je vodorovná a naklonitelná o 90^\circ . Když obrábím valec z vnější strany není problém, jelikož můzu přímo zajet do materiálu a pilou opíšu kružnici tak, aby její osa rotace byla neustále kolmá na tečnicu v bodě obrábění. Pokud chci obrobit válec (nízky - cca 10mm) musím pilu naklonit pod určitým úhlem tak, aby průmět pily na základně v určité ploše počas rotace (opisování kružnice stejně jako v prvním případě) vytvořil vnitřní stranu válce pěkně kolmou s minimální odchylkou od ideálu. Odchylka do půl milimetru není problém. Potřebuji matematicky vypočítat úhel naklonění listu pily v závislosti na průměru pily a průměru obráběného válce. Zatím to dělám tak, že v 3D programu si nakreslím pilu i válec a nakláněním hledám správný úhel, který pak použiji v programu, ale zdá se mi to hodně "kopyťácke" a neprofesionální. Moje snaha o řešení mi připadá jako hledání kvadratury kruhu. Je tohle vůbec možné vypočítat?
Obrázek na ozřejmení:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-06/78342_ROTACE.jpg
Děkuji za pomoc.

#2 01. 07. 2015 18:52

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: sklon pily při opracování dutého válce zevnitř

chápu správně, že ti v zásadě jde o to, aby při pohledu shora ta elipsa-pila byla tvarem co nejbližší té obráběné kružnici v okolí bodu dotyku?

#3 08. 07. 2015 10:55

Fiam
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv:
Ano, přesně o to jde. Pak pila vytvoří skoro kolmou a rovnou část - vnitřní stranu válce. Dalším postupem (například po centimeru v ose Z) nich vytvořím i více nad sebou do desky 40mm tlusté. Drobné nepravidelnosti nevadí, dobrousí se ručně, ale myslím že při dostatečně malém rozestupu to nebude potřeba, jelikož jde o pohledovou část, ne o strojařskou přesnost.

#4 08. 07. 2015 12:32

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

takže ta kružnice musí být (hyper)oskulační kružnicí té elipsy. když si vygooglíš, jak se konstruuje oskulační kružnice elipsy, myslím, že by to mohlo jít vypočítat s trochou trigonometrie

#5 10. 07. 2015 21:26

Fiam
Zelenáč
Reputace:   

JOJ, děkuji moc, to je jistě ono i když to zatím jenom studuji a snažím se pochopit. Podle obrázků to vypadá na řešení a když se mi povede z toho udělat podprogram, mám vystaráno.
Ještě jednou dík.
pd

Zápatí