Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 07. 2015 14:39

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

Permutace

Ahoj,

řešila jsem jednu úlohu více způsoby a vyšly mi rozdílné výsledky. Bohužel nevím, který z nich je špatný.

Dejme tomu, že jsem chtěla zjistit kolik je permutací na sedmi prvcích s přesně třemi pevnými body.

Zde je řešení z jedné prezentace:
http://www.imagehosting.cz/images/1wjw.jpg

A zde je moje řešení, které jsem už viděla také někde na internetu v obecném podání.

3 prvky ze 7 mohu vybrat 35 způsoby. Mám dané 3 pevné body, tudíž na první nepevný bod mám 7-3-1 možností, pro druhý nepevný bod mám 7-3-2 možností, pro třetí nepevný bod mám jednu možnost a ten čtvrtý tedy bude dán na to zbylé místo. Obecně to vypadá takto: ${n\choose\ k}(n-k-1)!$ což mi dává šest a po vynásobení 35 dostávám 210 možností.

Na svém postupu nevidím nic špatného, ten z té prezentace dává pro další hodnoty správné výsledky, ale tento se mi nějak nezdá, bohužel jsem však nezjistila co je tam špatně.

#2 17. 07. 2015 15:53 — Editoval vanok (17. 07. 2015 17:43)

vanok
Reputace:   742 

Re: Permutace

Ahoj,
tvoja myslienka urcit 3 pevne body je dobra.
Potom, treba pre 4 zvysne prvky najst vsetky permutacie pre ktore neexistuje ziadny pevny bod.
prva metoda ( mozna v tomto cviceni) je napisat vsetky permutacie 4 prvkov : je ich 4!=24 a vylucit vsetki co nemaju pevny bod.... to ti da 9 vhodnych permutacii. To ti umozni odpovedat na tvoju otazku.
Vseobecne najst vsetki permutacie (derangements)  ktore nemaju pevny bod, sa da aj z trochu teorie, trochu naznacenej v tvoje presentacii. (Ale zaujima ta to podrobnejsie? Mozno je lepsie pockat na vysoku skolu.)

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 17. 07. 2015 17:13

xstudentíkx

↑ vanok:

Děkuji.

Na permutace, které nemají pevný bod mohu použít rovnou vzorec $s(n)=n!(1-\frac{1}{1!}+\frac{1}{2!}-\frac{1}{3!}+...+(-1)^{n}\frac{1}{n!})$, což mi dává skutečně devět. Používám tento vzorec, ale chtěla jsem zkusit na to přijít i jiným způsobem a vychází mi tam místo devíti šest. Například pro k=4, dostávám identické výsledky. Správně je tedy devět, ale kde je tedy ta chyba v mém postupu?

Ale zaujima ta to podrobnejsie?

Ano, určitě zajímá. Však i toto dělám z vlastní vůle :)

#4 17. 07. 2015 18:03 — Editoval vanok (17. 07. 2015 22:26)

vanok
Reputace:   742 

↑ xstudentíkx:,
Vsak ked uz napises vsetki permutacie  a vylucis tie nevhodne ostane ti presne 9.
Za predpokladu ze 5,6,7 su pevne body....
$(1,2,3,4)\to (1,2,3,4)$ nevyhovuje (4 pevne body)
$(1,2,3,4)\to (2,1,4,3)$vyhovuje   atd   treba prestudovat vsetkych 24.

Vseobecny dokaz (skor uroven vysoka skola) pouziva princip exclusie - inclusie, alebo menej znamy "Pascal-ov inverzny  vzorec".( to sa da najst aj cez google) alebo tu https://mikespivey.wordpress.com/2014/0 … ngements3/

Tvoja chyba je dokonale vysvetlena koolegom ↑ zdenek1:.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 17. 07. 2015 21:47

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ xstudentíkx:

Mám dané 3 pevné body, tudíž na první nepevný bod mám 7-3-1 možností, pro druhý nepevný bod mám 7-3-2 možností,

tohle je ale špatně.
Vezmi si konkrétně tvůj příklad 1 - - 4 - 6 -
na první nepevný bod (2. pozice) máš skutečně 3 možnosti (3,5,7)
vybereš jednu, např. 3. Nyní máš
1 3 - 4 - 6 -
Kolik je možností na 3. pozici? Ty tvrdíš, že 2. Já vidím 3.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#6 18. 07. 2015 11:01

xstudentíkx

↑ vanok:

Děkuji už je mi to zřejmé.

↑ zdenek1:

Děkuji, pokud však místo 3 vyberu například 5, tak dostanu

1 5 - 4 - 6 - a na třetí pozici mám pouze dvě možnosti, ale na 5. pozici bych měla opět 3, ať vyberu cokoliv, tak na dvou pozicích budu mít výběr ze 2 čísel a na jedné ze 3. Asi bude lepší používat vzorec, který je  zde ↑ xstudentíkx:

Zápatí