Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potrebovala by som poradiť s nasledovným príkladom: Rozhodnite o konvergencii/ divergencii nevlastného integrálu \int_{0}^{1}\frac{arccos(x)}{ln(x) }dx. Je nevlastný kvôli obom hraniciam, preto by sme mali začať rozdelením na dva integrály, ktoré sú nevlastné už len kvôli jednej z hraníc, napr.: \int_{0}^{1}\frac{arccos(x)}{ln(x) }dx=\int_{0}^{0.5}\frac{arccos(x)}{ln(x) }dx+\int_{0.5}^{1}\frac{arccos(x)}{ln(x) }dx. Skúšala som limitné porovnávacie kritériu na obidva integrály, ale ani pri jednom sa mi nepodarilo dospieť k použiteľnému výsledku. Podľa pc je konvergentný, ale neviem, ako to dokázať. Ďakujem za pomoc.
↑ livia:
Ahoj.
Pokud jde o integrál
, tak limita integrandu v nule zprava je 0 ("pí půl děleno minus nekonečnem").
V jedničce zleva jde o typ "nula děleno nulou" . Tuto limitu nutno spočítat. Vyjde-li vlastní, pak inrtegrál konverguje.
Ne-li, potom je potřeba použít něklerou jemnější metodu.
Teda, aby sme dokázali konvergenciu nevlastného integrálu, stačí ukázať, že limita z integrandu pre x idúce k problémovému číslu, je vlastná? A keď sa to podarí, tak môžem povedať, že konverguje?
Toto pravidlo nepoznám, všetko sme riešili len porovnávacím limitným kritériom, prípadne, kde sa dalo, výpočtom.
A ešte k tej hranici nula- keďže mi limita z integrandu vyjde konečná pre x idúce k nule, tak táto hranica nespôsobuje, že je to nevlastný integrál? Keby hranice boli napr. od 0 po 0,5, tak by nebol nevlastný? Myslela som, že je nevlastný, kvôli každému číslu z integračného intervalu, ktoré sa z hľadiska definičného oboru nesmie dosadiť do funkcie.
Ďakujem za spresnenie.
ono ak plati, ze limita funkcie je vlastna v nejakom bode, tak je na okoli toho bodu ta funkcia ohranicena a teda integral vobec nieje nevlastny cize vobec konvergenciu nemusis dokazovat lebo vlasne integraly trivialne konverguju - to je pripad x=0
presnejsie povedane je vlastny na nejakom okoli 0 kde sa nenachadza iny problematicky bod - teda presne ako pises, keby ten integral bol iba od 0 po 0,5 tak je "cely" vlastny
v pripade x=1 ta substitucia prevedie nevlastny integral na vlastny integral ktory teda konverguje cize aj povodny musi konvergovat
Stránky: 1