Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 09. 2015 18:46

janusz
Reputace:   

vztah diferenciálu fce více proměných a norm. vektoru roviny

Dobrý den,

nejde mi momentálně o žádný konrétní příklad, spíše o vysvětlení. V níže uvedených skriptech okolo str. 150 je výpočet rovnice tečné roviny za pomoci diferenciálu fce atd.

Postum je mi mechanicky poměrně jasný, ale mám dotaz na jednu konkrétní věc, jak souvisí diferenciál této fce s normálovým vektorem roviny, který ve zmíněné rovnici nahrazuje? Chápu, že přes totální dif. a "linearizaci" fce je možné na min úseku přibližně získat fční hodnoty, ale nevím, jak to souvisí s normálovým vektorem..

http://homel.vsb.cz/~kra04/vyuka/ZS2014 … vp_obr.pdf

děkuji za radu

• (téma jako vyřešené označil(a) janusz)

#2 13. 09. 2015 01:46

Brano
Reputace:   232 

Re: vztah diferenciálu fce více proměných a norm. vektoru roviny

Ked mas plochu zadanu rovnicou $F(x,y,z)=0$ tak potom gradient $\nabla F$ v bode $(x_0,y_0,z_0)$ je normalovym vektorom k tej ploche v danom bode no a gradient s diferencialom suvisia priamo cez vzorec $dF=\nabla F\cdot (dx,dy,dz)$. V tvojom priklade mas plochu zadanu ako graf funkcie $z=f(x,y)$ co si mozes prepisat ako $F=f(x,y)-z=0$ a potom $\nabla F=(f'_x,f'_y,-1)$ je normalovy vektor tej plochy.

#3 14. 09. 2015 10:16

janusz
Reputace:   

Re: vztah diferenciálu fce více proměných a norm. vektoru roviny

ok. zu je mi to myslim jasny, diky.

Zápatí