Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, môžte mi niekto povedať ako pokračovať/upraviť ďalej ? :
a: 
↑ Contemplator:
Tieto veci si treba predstavovať na číslach.
Napríklad:

Ale ako s tým vyriešim ten 2. prípad
?
Ahoj ↑ Contemplator:,
Mozes si napisat 8 riadok Pascal-oveho trojuholnika.
Vyuzi to.

↑ vanok: Nevidím, kde a ako mi to tu pomôže - v tom čo som napísal, ale keď som sa pozrel na zadanie, ktoré je: 8 nad x = 8 nad 5 (neviem ako tu dať kombinačné číslo) tak mi vlastne pascalov trojuholnik pomohol, ale zo znalostou SYMETRICKOSTI komb. č. Musí sa to teda dať aj inak než len že sa na to pozrem a je to jasné - pri iných príkladoch
↑ Contemplator:
Hlavní problém je, že nazveš téma "Rovnice s kombinačnými číslami" a v textu žádná rovnce není.
To, co jsi napsal, jsou dvě kombinační čísla. Bez dalších informací s tím nic nikdo neudělá.
Napiš sem celou rovnici, a pak se uvidí.
↑ Contemplator:
Vieš čo -
8 nad x = 8 nad 5 znamená pre každého, že x=5.
Pre človeka znalého základných vzťahov medzi kombinačnými číslami z toho vyplýva aj x=3, lebo 8 nad 5 = 8 nad (8-5). Je to úplne najzákladnejšia vec.
Vidno to aj na Pascalovom trojuholníku.
Žiaden prepis na faktoriály vôbec netreba.
Mal by si si vážiť, že sa ti niekto venuje.

Ospravedlňujem sa za nevhodný názov témy a aj za tuposť že som nevidel, že sa tam nemusí robiť nič s faktoriálmi....
Niekedy fakt nechápem prečo to tam nevidím... A ja si to vážim viac než si dokážeš predstaviť. To že nepíšem všade ďakujem, a pod. nič nedokazuje....rád by som sa s tebou / s vami telepaticky spojil aby ste vedeli ako si takúto pomoc vážim.
Ďakujem