Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 05. 2009 23:56

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

Dotaz trochu jinak

Ahoj.

Doufám, že nebude vadit, když se Vás tu poptám na trochu něco jiného, ale myslím, že toto je ideální místo, kde získat odpovědi, které hledám.
Jsem studentem Střední školy, 3. ročník. Rád bych přiští rok po maturitě zamířil na nějakou ekonomickou školu (Vysoká škola ekonomická, Institut Ekonomických studií UK, ...). Bohůžel, na současné škole kde jsem teď, je matematika naprosto nedostačující + kantor nejeví příliš zájem o to, zda nám nějaké vědomosti předá. A aby toho nebylo málo, dalo by se říci, že celý svůj "studijní žívot" (základka až doposud) jsem matematice nevěnoval příliš pozornosti. Jediné v čem si věřím, je trojčlenka:-) Jak jsem již zmínil, rád bych šel na nějakou z výše uvedených škol, ale abych se tam dostal, musel bych úspěšně projít přijímacím řízením, které se samozřejmě skládá mimo jiného i z matematiky, nemluvě o tom, že v případě přijetí bych musel matematiku dále studovat. Proto bych se Vás chtěl zeptat, zda-li by jste mi nedoporučili - "JAK NA MATIKU" ? :-) Matematický géniu určitě nejsem, ale jako tupec se také necítím. Spíš se musím k tomu donutit a najít s nějaký systém. A na ten systém se chci právě zeptat. Budu rád za jakoukoliv radu (jak často se učit, jakým způsobem, co, kde, z čeho, jak, prostě cokoliv. Ať už komplexní a konkrétní rada čerstvého studenta nebo "lidová" rada matematikou protřelého jedince)
Mám na to zhruba rok, snad se to dá zvládnout :-)

Mockrát děkuji a ještě jednou se omlouvám, snad se nejedná o nějaký velký offtopic.

Jakub

#2 12. 05. 2009 07:43

Alesak
Místo: Stribro
Reputace:   

Re: Dotaz trochu jinak

Ja sem se to naucil tak ze sem si koupil oba dily Stredoskolske matematiky v ulohach od Polaka, sou to takovy dve fialovy knizky, a kazdej den sem se naucil nekolik(zalezi na casovy tisni) stranek. Odmaturoval sem za 1, scia sem dal na 98 procent, a na CVUT sem byl v matice vepredu.

#3 12. 05. 2009 08:49

xxsawer
Reputace:   

↑ JakubPoLo:
Jestli mas cas kup si vsechny dily z ty edice Matematika pro gymnazia (nebo aspon vsechny co te zajimaji)

#4 12. 05. 2009 15:17 — Editoval JakubPoLo (12. 05. 2009 15:42)

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

No mám knihu jménem Kompendium matematiky + Petákovou, ale to mě asi nestačí? Pochopím z těch knih ty výklady? Jak řikám, matematickej mozek moc nejsem, pochopím to na příkladech s jablíčkama a hruškama :-)
A která z těch knih je dle Vás lepší?
Děkuji moc za všechny rady

#5 12. 05. 2009 16:28

Alesak
Reputace:   

Stredoskolska matematika v prikladech od Polaka je skvela, nemas tam jenom priklady ale je tam vsechno i vysvetleny - byl to jedinej zdroj ze kteryho sem se ucil. Nejlepsi je asi zajit do knihkupectvi o podivat se osobne.

#6 12. 05. 2009 16:58

Alivendes
Reputace:   58 

Nebo zkus v anikvariátu sehnat knihu Matematika Sdělovací techniky od Čeňka Kohlmanna,je to starý,vyšlo to vroce 1951 ale je tam všecko co potřebuješ,stačí nalistovat...obsahuje to všechno včetně praktických úloh i z fyziky....teda kromě převodů do dvojkových soustav atd vté době počítače nebyli :D

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#7 12. 05. 2009 18:26

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

Zítra se půjdu kouknout do knihovny na toho Poláčka a v nějakým knihkupectví obhlídnu tu gymnaziální matematiku. Moc děkuji.
A co se týče způsobu učení, máte nějakou radu? Jak jste to dělali vy atd.?:-) Přečíst teorii, snažit se ji pochopit a pak udělat pár přikladá atd.?
Děkuji

#8 12. 05. 2009 18:41

Alivendes

a zkus ten antikvariát tky :)....no teorie hele....mě do toho babča nutila tak dlouho se to učit až mě to začlo bavit a učit se dopředu :)...at te nekdo donutí :D

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#9 12. 05. 2009 18:48

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

Donutit se musím bohůžel (bohůžel?) jenom já sám. Což je asi ten největší problém :-)
O té knize píší na internetu toto: určeno techn a inž. pracujícím v elektrotechn. prům., absolventům prům. škol a vys. škol techn.
Je to skutečně pro mě?:-)

#10 12. 05. 2009 18:54

Alivendes

aha...tk někoho kdo tě to naučí tak aby tě to bavilo...ti dám odkaz na stránky našeho matikáře jeslti chceš :) je mladej a fajn a docela vtipnej...jinak ta kniha vní je uplně všechno...začíná to tim to je sčítání a končí vektorovým počtem...je pravda že to není učebnice,kde je samá teorie ale je to hodně praktický...hele já chodim do tercie učim se tk pár let napřed a vtýdle knize je fkt uplne vsechno...od první třídy na vysokou

#11 12. 05. 2009 19:08

Alesak
Reputace:   

↑ Alivendes:

ja sem to udelal tak ze sem si rek za jak dlouho to chci umet.... treba tri mesice. kdyz mas treba 600 stranek a 90 dni, tak to je 600/90 = 7 stranek za den. To je tak na hodinku az dve kazdej den. Takle sem zacal o vanocich, a na konci brezna kdyz sem sel na scia tak sem mel tech 98%. k maturite mi jeste zbyli dva mesice na opakovani, to je urcite dobry si nechat.

dulezity je ale brat to poctive, priklad po prikladu. je to vopruz, ale funguje to. mozna neco casem zapomenes, ale ziskat tak dobrej prehled, a budes vedet co ti nejde, co je lehky...

#12 12. 05. 2009 19:20

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

↑ Alivendes:
A on nějak doučuje? Já jsem z Hradce Králové :-)

↑ Alesak:
Dobře, zkusím si taky něco takovýho stanovit. Jsem rád, že jsem narazil na todle fórum. Určitě budu Vaši pomoc čas od času potřebovat :-)
Jinak jak vypadaly ty scio? Taky je asi budu muset udělat kvůlí tomu Institiutu ekonomickách studiíí UK. + nějaké obecné studijní předpoklady + případě angličtina na VŠE noa + maturita, příští rok bude nabytý :-D

#13 12. 05. 2009 19:26

svatý halogan
Reputace:   

↑ JakubPoLo:

Mně vyhovovala následující kombinace - knížka pro gymnázia s teorií + příklady z Petákové.

Jde totiž o to praktické počítání. Já se takhle učil integrály a bylo potřeba si to otestovat, protože jsou různý metody řešení.

A co se týče donucení. Já jsem se za poslední rok donutil učit pouze jednou - když jsem byl nemocnej a zameškával jsem školu a potřeboval sem to dohnat.

#14 12. 05. 2009 19:28

svatý halogan
Reputace:   

↑ JakubPoLo:

Hele na IES FSV UK jsou potřeba Scia matika... a je to docela těžký. Nic nereálnýho ale. Já to jdu psát teďka potřetí :)

Můžeš to ale klidně pokonit, protože berou 75+ percentily (už přepočítaný důležitosti. 0.4 OSP, 0.6 matika). Pak ale bacha - první dva roky na FSV IES je matika prej DOST záhul.

#15 12. 05. 2009 19:39

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

↑ svatý halogan:
Jo to jsem slyšel, že je to tam drsný. Ale zas když už se tam jednou dostanu, tak i kdybych neměl dva roky spát, tak to prostě do tý hlavy dostanu :-)
Budu ti držet palce :-) Ty scia si můžu napsat klidně teď a budou mě platit prostě pořád? Nebo se to dělá dycky nějak před přijímačkama?

A co se týče toho učení, tak nějak bych to rád dělal i já. Ne jen abych věděl jak na to, ale i proč. Chápu, že jsou věci, který prostě musí člověk znát jako fakta a tečka (slovem člověk myslím normální člověk, ne matematik :-D ), ale jestliže to chci umět dobře a pokračovat ve studii i na vejšce, tak klasickej českej bifling nestačí.

#16 12. 05. 2009 19:42

svatý halogan
Reputace:   

↑ JakubPoLo:

Palce mi drž spíš u maturity. Já mám percentily z minulých dvou matik více než dobré. Potřetí tam jdu spíš ze zvědavosti :)

Na tu platnost se podívej na www.scio.cz. Obávám se, že to je jen na ten daný školní rok, protože to Scio přímo posílá té vysoké škole.

---

Přes prázdniny (vím, budeš mít myšlenky jinde) si prostě jednou za tejden otevři knihu a podívej se na ty věty, důkazy apod. Případně sem tam procházej toto fórum. Já se tady připravil na maturitu lépe než na škole :)

A hlavně se zapiš na všemožné semináře ve škole apod. Na maturitu budete určitě opakovat víc než dost.

#17 12. 05. 2009 19:59

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc :-) Hned mám o něco větší odhodlání :-) Problém akorát bude, že něco bereme ve škole a já půjdu od začátku :-) Hele co počítaj na VŠE a IES a tydle školy? Jen přijímačky/scio? Maturita a známky ze střední je nazajímaj?

#18 12. 05. 2009 20:02

Alivendes

tk nejspíš ekonomka takový ty příklady na statistiku mžná...

#19 12. 05. 2009 20:06

svatý halogan
Reputace:   

↑ JakubPoLo:

Zajímá je jenom, jestli jsi odmaturoval. Nic víc. (kromě přijímaček, žejo)

#20 12. 05. 2009 20:51

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

↑ svatý halogan:
takže můžu konečně začít chodit za školu, mít záznamy o držení drog, mít samý čtyřky a odmaturovat jen tak tak? :-)

#21 12. 05. 2009 22:34

Alesak
Reputace:   

↑ JakubPoLo:

podle me jo, nikde sem nevidel ze by je zajimalo i neco jinyho nez maturita a prijimacky.

↑ svatý halogan:

haha, chces si na sciich z matiky vylepsit skore?:)

jeste k percentilum... minulej rok byla na IES hranice 77, s tim ze to byl prvni rok kdy brali podle scii. na VSE pred dvema lety byla hranice 64 a dalsi rok asi 76, takze se to muze zvednout, bacha na to.

#22 13. 05. 2009 10:18

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

Huh to je docela dost, když je to přes 70%.. Ale pokud ekonomky skutečně zajímají jen přijímačky a to, jestli mám maturitu a nezajímají je známky ze střední a jaký známky z maturity mám, tak se můžu víc soustředit na matiku..

#23 13. 05. 2009 11:53

svatý halogan
Reputace:   

70 % je pohoda. OSP stačí přes 80 a matika taky, neni to moc věda. Od nás ze třídy se nás tam hlásí 6 na FSV. Pět z nás má 94+, šestá někde kolem 75.

#24 14. 05. 2009 18:37

JakubPoLo
Zelenáč
Reputace:   

Tak jsem si dnes na knižním veletrhu v Praze pořídil tu Středoškolskou matematiku v úlohách od Poláčka první díl a ještě jsem si k tomu vzal ten jeho přehled, kde by měla být teorie + ukázkový příklady. Když někde zmerčim ještě tu matiku pro gymnázia tak si taky nějakej ten díl přikoupím, je to celkem levný a čím víc zdrojů tím lépe :-) Takže jdu se pustit do studia. Držte mě palce :-D A ještě jednou díky za rady.

Zápatí