Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, je mi jasné, že to tu už párkrát bylo, ale moc mi předchozí příspěvky nepomohly.
Už asi rok hledám nějaké téma na SOČku z oblasti matematiky (vyjma statistiky), možná i fyziky a třeba i trošičky informatiky. Nechci dělat práce typu "Sbírka zajímavých úloh z...", nebo "Komplexní čísla". Prostě chtěl bych něco originálního, nějakou část, kde můžu udělat něco málo i já sám a ne jen omílat věci co už byly milionkrát napsané. Problém je, že mě zatím nenapadlo žádné pořádné téma. Teda nějaké nápady tu byli, ale buď to byly hlouposti, nebo už byla sočka napsaná (např. z oblasti archimedovské statiky v geometrii).
Matikářka mi nabízela něco právě typu "Jedna z miliónů sbírek úloh" (doufám, že se k tomuto příspěvku nijak nedostane :-) ) a na místní univerzitě to vypadá, že krom statistiky není nic co by mi mohli "nabídnout" (což na jednu stranu chápu a na druhou mě mrzí).
Proto se obracím sem, jestli by někdo neměl nějaký nápad. Nemusí to být nápad na téma práce, ale spíš nápad jak dál pokračovat v hledání tématu.
P.S. K fyzice. Fyzika mě baví možná mi i jde lépe (podle výsledků na olympiádě), ale jsem spíš pro "teoretickou fyziku", jestli se tak dá nazvat něco na gymplu. Prostě experimenty a měření mi nic moc neříkají.
P.P.S. Vím, že to zní asi jako "Ahoj, jsem nějaký středoškolák co o matice neví nic a stejně chce udělat díru do světa. Prosím řekněte mi jak na to a třeba to za mě i udělejte", ale takto to rozhodně nemyslím, prosím o pochopení :)
ahoj ↑ Kdosi:,
témat by se našla jistě celá řada. Zajímají-li tě třeba geometrické konstrukce, pak můžeš zkusit třeba vyřešit systematicky všechny Apolloniovy úlohy. Nebojíš-li se trochu programovat, můžeš zkusit něco kolem fraktálů (velmi zajímavé objekty :-), pokud k tomu chceš trochu fyziky, můžeš namodelovat nějaké scény (odraz, lom světla) metodou ray tracing... Pro první seznámení lze vše pohodlně vygooglovat.
Ahoj,
dokážu si dobře představit tvojí situaci. Sám jsem něčím podobným procházel při volbě tématu Bc. práce - taky jsem nic moc neuměl, ale chtěl jsem něco originálního (což se mi moc nesplnilo, ale to je mimo:). Proto bych ti doporučil, aby ses inspiroval zadáním nějakých závěrečných prací - např. tady je volně přístupná databáze. Najdeš tam vždy různě obtížné práce s různě detailním popisem plus odkazy na literaturu, což k samostudiu stačí.
Zdravím,
v takových tématech se snad také promítnou (ne)naplněné tvůrčí touhy autorů příspěvků :-)
Na SOČ je výhodou, že autor má velký prostor výběru a malé riziko možných dopadů výsledků a případných nezdarů. Řekla bych, že první volbou je si zvolit téma s malými vstupními požadavky a relativně velkými výstupy (viz příklad "Sbírky úloh"). Proti tomu stoji volba rozsáhlého studia problému se skromným výstupem (teorie pro zvolené téma v momentě zahájení značně přesahuje znalosti autora). Další důležité moment je nácvik systematické dlouhodobé práce s "učesaným výstupem".
Pokud bych měla příležitost si zvolit, tak bych se zaměřila na některé historické momenty - vstupní inspiraci bych zkoušela najít zde. Nebo (i když už je to docela populární), hledala náměty matematickém/fyzikálním podtextu umění (ne omílaný zlatý řez, ale např. chyby, užití některých jevů, nebo přímo výskyt matematického prvku v díle jako např. bylo zde), obdobně "matematická/fyzikální" výskyty v literárních dílech, nebo přímo rozbor díla z takového pohledu - příklad.
SOČ má bohatý a dostupný archiv (např. pro nalezení práce kolegy Olina), od "místních kolegů" - na MatWiki, také zde.
Bati napsal(a):
chtěl jsem něco originálního
snad originální - přímo z mého okolí :-) SOČ milého syna (bohužel, měli zmatek s přihlašováním, tak to minulý rok nevyšlo a tento už nemůže pro jiné záměry). Nebo měla jsem teď potěšení vidět komentovanou prohlídku přímo od autora této práce (odkaz na práci, ale i přečtení hodnocení stojí za to). Výstava ještě běží, velmi doporučuji :-)
↑ Eratosthenes:↑ Bati:↑ jelena:
Všem moc děkuji za reakci...zkusím se probrat Vašimi typy a vzít si z toho co nejvíc :) Případně se ještě ozvu s nějakou otázkou, nebo třeba i hotovou prací, moc děkuji :)