Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
mám dotaz ohledně toho, zda je sin(x) racionální nebo iracionální číslo.
Hledal jsem odpovědi v angličtině, ale bohužel se mi z toho nepodařilo dospět k nějakému jasnému závěru. Je mi jasné, že v některých případech je sin(x) racionální, ale nevím zda to platí vždy. Děkuji.
↑ bert.blader:
Dobrý den.
Vždy to určitě neplatí - viz třeba 'sin 45°'.
↑ bert.blader:
Ahoj,
pokud budeš volit x náhodně, sin(x) bude vždy iracionální, dokonce, myslím, transcedentní.

Děkuji vám za odpověď.
Ahoj, myslíž, že už se o něčem podobném tady mluvilo. Tady se o tom také mluví - ale možná i o tom se tady také mluvilo. :-)
↑ Bati:
Ahoj, co myslíš tím "vždy"? S pravděpdoobností 1 a nebo opravdu vždy? Vždyť fce sin je spojitá a tak nabývá všech racionálních hodnot mezi -1 a 1...

Myslel jsem jestli je hodnota sin(x) racionální pro všechna reálná x.
sin(x) je funkcia, nie cislo, teda nie je mozne hovorit o racionalite; a nie, skoro pre ziadne x nie je racionalny, a uz vobec nie pre pekne x (sin 45° nie je rac.)
↑ Stýv:
zistil som ze netranscendentne cisla v obmedzenom intervale (mozeme brat 0..pi) su spocetne, takze by to platit malo
↑ bert.blader:
To nejde, sin(x) je spojitá, takže nabývá všech hodnot mezi -1 a 1...
↑ bert.blader:
Problém racionality, resp. iracionality je detailně rozebrán zde, str. 17, Theorem 2.5
Pokud jde o transcendenci, stačí použít tzv. Lindemann-Weierstrassovu větu, viz např. zde, str. 8, Corollary 5