Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Potreboval bych jen tak lehce osvetlit tento priklad. V podstate vim jak se to pocita jen mi neni jasna jedna vec, viz dale...
Zadani:
Urcete plosny obsah rovinne oblasti omezene grafy krivek: y= x^2 + 2x - 3, y= x + 3.
moje reseni:
- Neni mi jasne prave to odcitani obou integralu, jak poznam co od ceho odecist?
dik
↑ Tom:
No logicky jsi dedukoval správně.
Jinak by to asi šlo poznat, tak že "horní" funkce má funkční hodnoty pro x větší nebo rovny, jak ta "dolní" funkce (nejspíš to ani nebude tak moc univerzální, jak to zní, ale tady by to snad šlo ;-)).
Vzhledem k tomu, že |a - b| = |b - a|, tak se může počítat jako 
Nebo si přehodit meze, to už je na tobě.
ted kdyz na to koukam moudrejsim okem, zda se mi ten muj postup moc jednuduchej, tudiz spatnej. Mohl by se na to nekdo podivat? popr. sem hodit vysledek?
Svaty hologan
Jasny je vpodstate jedno co od ceho odecist. U me byl hlavne problem, ze ja jsem nevedel vzdycky jakou plochu pocitam:)) Tohle uz chapu
![kopírovat do textarea $ \int_{-3}^2 (x^2 + 2x - 3 - (x + 3)) \, dx = \int_{-3}^2 (x^2 + x -6) \, dx = [\frac{x^3}{3} + \frac{x^2}{2} - 6x]^2_{-3} $](/mathtex/74/7400dfaf6f7200488e44d73bb28a5ca8.gif)
Edit: závorka vypadla.
Odečetl jsem obě funkce (schválně opačně) přímo v argumentu toho integrálu. A zintegroval.
Edit: něco kolem 21 to vychází (resp. -21, ale to zabsolutnohodnotuješ).
Stránky: 1