Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám takúto limitu(wolfram)![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty }\frac{1}{\sqrt[3]{n^{3}+4n-1}-\sqrt[3]{n^{3}-4n+1}}$](/mathtex/29/29e6e43d2cefbd94486ba0523649b85e.gif)
Ak by som to vynásobil s
tak mi v čitateli vychádza 0 a menovateľ je tým pádom nepodstatný a celý výsledok je 0. Prečo potom wolfram tvrdí, že je to nekonečno?
↑ undisputed:
Ve wolframu máš úplně jiný výraz v limitě, který příklad řešíme?
Prečo úplne iný výraz? Tu som mal jednu chybu a už som ju upravil. Už ak dobre vidím by mali byť rovnaké tie výrazy.(ak nie tak výraz, ktorý som napísal tu)
↑ undisputed:
No výraz zde obsahoval ve jmenovateli n^4. Nebudu se hádat.
Zde je třeba rozšířit zlomek s užitím
.
A není pravda, že když je čitatel nula, tak mě jmenovatel nezajímá, vždyť výraz
je neurčitý
Áno, máte pravdu, napísal som, že som tam mal jednu chybu :-)
Ďakujem za pomoc, idem na to.
edit: môžem poprosiť o kontrolu, že zlomok bude takýto a výsledok nekonečno? 
Uf, no to už nepôjde, vďaka aj tak.
↑ undisputed:
v čitateli úprava první odmocniny:![kopírovat do textarea $n^{2}\bigg(\sqrt[3]{1+\frac{4}{n}-\frac{1}{n^{3}}}\bigg)^{2}$](/mathtex/c4/c410b2cd1a544f8f060980d4d203ab8a.gif)
takové úpravy uděláš ve všech ostatních odmocninách
↑ Al1:
Ja nerozumiem ani prečo to treba hentak rozšíriť. Prečo nemám v čitateli aj menovateli to isté? V čitateli rozumiem, že je to podľa toho vzorca čo ste napísali.
Prípadne ak môžem poprosiť aj o vysvetlenie toho vyňatia :-)
↑ undisputed:
To se omlouvám, uspíšil jsem výpočet. Teď je to opraveno. ![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty }\frac{n^{2}\Bigg(\sqrt[3]{\bigg(1+\frac{4}{n}-\frac{1}{n^{3}}\bigg)^{2}}+\sqrt[3]{1+\frac{4}{n}-\frac{1}{n^{3}}}\cdot \sqrt[3]{1-\frac{4}{n}+\frac{1}{n^{3}}}+\sqrt[3]{(1-\frac{4}{n}+\frac{1}{n^{3}}\bigg)^{2}}\Bigg)}{8n}$](/mathtex/ea/eac445b884ddc7175c1b66b5be8e856d.gif)
Po zkrácení n dostaneme výsledek 
↑ Al1:
Už rozumiem všetkému, naozaj ďakujem.
Stránky: 1