Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřebuji pomoct dopočítat souřadnice dvou bodů (červené křížky) na obrázku.
Znám pouze počáteční a koncové body obou úseček. Nevím jak na to jít. Vím, že body jsou prodloužením úseček (tu polohu nového bodu bych dokázal dopočítat ze směrnice úseček), ale již nedokážu vypočítat délku toho prodloužení "d".. Tuším že to asi někjak půjde přes kolmice oněch úseček, ale nevím bohižel jak.
Díky za radu
↑ Cheop:
To by právě platilo, kdyby ty úsečky byly rovnoběžné s "osou x". Bohužel celý problém je v tom, že úsečky jsou vždy o nějaký úhel orotované, např. mají odchylku s "osou x" 30°. Pak to co jste navrhoval bohužel neplatí. Přidal jsem osy pro názornost:
Zdravím,
můj nástin: obě zadané přímky můžeme popsat rovnici ve tvaru , pro kolmou přímku (např. procházející bodem na horní přímce) můžeme také odvodit její směrnici (vztah pro normálu k původní přímce) a také do tvaru . Potom najít průsečík kolmé přímky a spodní přímky (bod "červený křížek" na spodní přímce). Následně najít požadovanou vzdálenost - viz vzorec pro vzdálenost bodů.
Obdobně, pokud budeme startovat od spodní přímky směrem nahoru. Popsala jsem to srozumitelně a je to použitelné?
Pokud ale problém jen
(tu polohu nového bodu bych dokázal dopočítat ze směrnice úseček), ale již nedokážu vypočítat délku toho prodloužení "d"
tak potom jen vzdálenost bodů v rovině. V tom je problém? Děkuji.
↑ herys01: děkuji za zprávu (techniku sestavení rovnice přímky ze 2 bodů a přímky k ní kolmé si určitě můžeš zvolit tak, jak je "technicky pohodlné").
Stránky: 1