Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj všichni!
Snažím se naučit, jak řešit PDR, ale zatím jsem dost na začátku - mohli by jste mi, prosím, pomoci s řešením tohohle příkladu?

Já na začátku sestavím charakteristický systém:

A tím končím... Našel jsem sice jakýsi popis, ale vůbec se v tom neorientuji :-(
Moc díky za všechny rady a vysvětlení,
Katsu
mas pomerne staste, ze ten system je separovany, takze ho vyriesis priamo integraciou
a 
teraz potrebujes najst tie ekvipotencne blbosti vo fazovom portrete - co v preklade znamena, ze vyjadris
z jednej rovnice a podosadzas do ostatnych - tak napr. z prvej
a 
a teraz vyjadris tie konstanty
a
a teda vseobecne riesenie je v tvare
kam dosadime tie
- a kedze tusim ako to bude vyzerat s okrajovou podmienkou tak rovno napisem
a dosadime okrajovu podmienku
(tie p,q tu nerozpisujem ale mozu sa)
vieme, ze sa to ma rovnat
cize 
teda nase riesenie je 

↑ Brano:
Moc díky, mohl bys, prosím, jen dovysvětlit pár bodů?
1) Že se všechny rovnice char. systému integrují podle "t", to je konvence?
2) Ty P a Q se objeví v rovnici odkud?
3) Odkud víš tvar všeobecného řešení?
4) Kde zjistím okrajovou podmínku?
A jedná se o nějaký typický tvar PDR? Jako třeba Poissonovu rovnici?
Ještě jednou moc díky.
1) t je len pismeno, mozes si zvolit akekolvek sa ti paci, "s" napriklad - len nepouzi take co tam uz mas (x,y,z,u)
2) P,Q su len konstanty napr.
kde A,B boli integracne konstanty a kedze su aj tak "nezname" tak nema zmysel drzat si ich strukturu
3) ten je povedany v metode charakteristik ktorou si to riesil - takze ak ste ju brali na prednaske (co asi ano, ked si to tak zacal riesit) tak by si mal mat v prednaskach niekde napisany aj ten tvar
mozno ste to mali slovne, ze "riesenie je konstantne na charakteristikach" a to je presne ono - najvseobecnejsia forma takej funkcie
4) nerozumiem otazke, skus sa spytat inak
Stránky: 1