Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potreboval bych pomoci s prikladama typu: dokzate z definice ze limita fce. f(x) je L.
konkretni priklad:
Dokaze ze limita f(x) = 1/32

Definice:
Coz mi rika, ze ja musim pro kterykoliv epsilon najit beta takovy aby byly splneny obe nereovnosti.
Jednu nerovnost si muzu upravit na tvar: 
A tim jsem skoncil. Vim ze nejak musim pomoci epsilon odhadnout deltu. (nebo ne?) Prosim o nejakou radu jak na to. Nejde mi o to vyresit jenom tento priklad, ale rad bych se naucil dokazovat obecne.
Dik y.
Ahoj ↑ Ondrik_B:.
Už to skoro máš, protože v tom posledním výrazu se ti objevilo
, což to celý srazí do nuly, protože x jde k 1 a všechny ostatní činitelé se chovají jako nějaká kladná konstanta.
Teď zbývá jen napsat to formálně. To jest k danému epsilonu potřebujeme najít delta, aby platilo ... Teoreticky, dejme tomu, že po těch úpravách by ti vyšlo
.
Pak je jasný, že stačí volit
. Když tam dostaneš třeba
, tak uděláš odhad zeshora:
,
protože můžeme BÚNO volit
. Pak je jasný, že stačí volit
a dostaneme
.
Výrazy ve jmenovateli odhadneš stejně, akorát použiješ spodní odhad.
Diky moc, za osvetleni. Takze pokud budu resit ten priklad, potom pomoci odhadu urcim toto:
Tedy pokud polozim
Tak jsem nasel pro vsechny epsilony deltu, ktera splnuje definici. Tudiz jsem dokazal ze limita je 1/32.
Spravne?
Akorat jsem nepochopil, proc je tam ta fce. min. Nestacilo by jenom