Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 10. 2015 17:24

Quick1
Reputace:   

Rychlost střely

Dobrý den, jak by jste postupovali u příkladu:
Do tělesa o hmotnosti 20 kg, zavěšeného na pětimetrovém laně, trefila střela o hmotnosti 10 g. Těleso se vychýlilo o úhel 68°20'. Vypočtěte rychlost střely, předpokládáme­li, že 50 % kinetické energie se proměnilo na teplo.

Mě napadlo, že pokud 0,5Ek=W, tak když vypočítáme W a vynásobíme dvěma, dostaneme kinetickou energii a z ní pak vyjádříme rychlost. W jsem počítal normálně F*s kde s je sinus68,3*5(z náčrtku pravoúhlý trojuhelník). Ale co dosadit za sílu F? Nebo se to řeší úplně jinak a je tato úvaha mylná? Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 02. 11. 2015 09:44

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Rychlost střely

↑ Quick1:
Hezký den,
jde o jednoduchou aplikaci zákona zachování energie. Ve své idealizovaní podobě je to:
$\frac{1}{2}m_{strela} v^2 = m_{strela+teleso} h g$
, kde h je výška, do které se vychýlí zavěšené těleso.

Pokud zohledníme fakt, že na potenciální energii se přemění jen polovina kinetické energie střely, bude mít rovnice tvar:
$\frac{1}{4}m_{strela} v^2 = m_{strela+teleso} h g$

Z této rovnice lze vyjádřit rychlost, výška se vypočítá snadným "trojúhelníkováním" a je to.

Mimochodem, na tomto principu funguje balistické kyvadlo, které se skutečně používá k měření rychlosti střel.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 02. 11. 2015 16:17

Quick1
Reputace:   

Re: Rychlost střely

↑ Formol:
Aha, děkuji, nenapadlo mě takto na to pohlížet. Ještě jednou díky.

Zápatí