Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ berpauli:
Jestli stačí najít jen jeden kořen, tak je možnost odhadnout. Tady to vyjde třeba pro x=2, ale zase to není moc matematický postup ;-).
↑ svatý halogan: Měl jsem to špatně napsané už jsem to opravil
↑ Alivendes:
Rozšiřujeme (resp. kolega tak činí) zlomek. Násobíme ho jedničkou - jen jinak přepsanou. Napsanou jako zlomek dvou vhodně zvolených (musí být samozřejmě shodné) výrazů, které po roznásobení přináší možnost krácení apod.
Takto se odstraňují odmocniny ve jmenovatelích zlomků.
↑ Alivendes:
Je to trochu proti srti, že? :-)
Ale když se na to podíváš, tak ti tu všichni psali, že na tom není až tolik zvláštností, protože násobíš čísel jedna, to si tam můžeš psát kde chceš, sleduj:
Schválně začnu z druhé strany:
Zatím souhlasíme?
Ještě stále souhlasíme?
Násobení jednotkou nám tedy nevadí a psaní jednotky "různými" způsoby také ne?
Pak dál:
Oki?
PS: Pokud si nejsi ještě stále jistý, tak si hoď výraz na začátku a na konci do kalkulačky, uvidíš, co ti vyskočí za dvě (jedno?) čísla ;-).
↑ Alivendes:
Pokud nám nevěříte, tak si to dejte do kalkulačky.
↑ Alivendes:
Já bych řekl, že je to nějak definovaná operace. Půjde asi o násobení dvou reálných čísel, nějak se na tom matematici dohodli a prostě to tak pro nás funguje. Násobení jednotkou je také násobení ;-).
↑ berpauli:
U tohoto příkladu se k logaritmování nejspíše dostaneme, ale to až po použití substituce výše naznačené. Předtím není možné ji použít na zadání jako takové, protože:
Samozřejmě to neplatí obecně, ale v tomto případě ano.