Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný večer všem. Rozmýšlím nad jedním problémem, který by mi asi pomohl ve využití takových mých speciálních čísel. Definoval jsem následující:

Není vůbec těžké dokázat následující:
1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6. 
Tedy /1/ zaručuje komutativitu. Ta je velmi užitečná. Velmi důležitá pro odvození některých dalších vztahů je /2/. Vztah, díky kterému můžeme umocňovat na přirozený exponent je /3/. Vztah /4/ je do důležitý pro vztah násobení /6/. A konečně vztah /5/ je důležitý převod mezi dvojitými a jednoduchými čísly. Díky němu a vztahu /4/ můžeme odvodit násobení (a)(b).
OTÁZKY:
- Z výše uvedeného již lze vyjádřit (a,b)(c,d) ale nevypadá tento součin vůbec hezky. Dokázal by jej někdo upravit do použitelné podoby?
- Napadá někoho ještě nějaká zajímavá vlastnost? Možná jsem příliš velký optimista, ale čísla (n) jsou zajímavým rozšířením čísel přirozených - to pokud nahradíme přirozený logaritmus například logaritmem o základu 2. Kdyby měl někdo nějaké nápady, jsou vítány.
- a ještě... Odsud již můžeme napsat vzorec pro umocňování (a,b)^n. Nevypadá ale zase vůbec hezky. Kdyby někdo přišel na nějaké zjednodušení...
edit: těch pěkných vlastností lze vymyslet spoustu. Například:
. Můžete zkusit vymyslet další.
edit2: například
odkud plyne
.
edit3: edit2 vlastně asi nedává smysl. Pak by totiž podle /3/ platilo
což vypadá divně.
Ahoj ↑ liamlim:,
Pozri aj sem http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=86983