Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
řeším další příklad ze šaolinu a potřeboval bych poradit, jak ho řešit. 
U posledních dvou řady (červeně označené) jsem si srovnávacím kritériem dokázal, že jsou konvergentní. Ostatní zaškrtnuté splňují nutnou podmínku konvergence. Teď ale řeším, jak konvergenci u těchto řad určit, bohužel odmocniny mi nepřirostly k srdci a budou pro mě nejspíš tím hlavním problémem. Může mě někdo nakopnout k jejich správnému řešení?
Předem díky za rady.
ahoj ↑ Sk1X1:,
věříš-li skutečně v konvergenci řad, které jsu zaškrtl, jsi nezřízený konvergenční optimista. Nutná podmínka konvergence je nutná proto, že pokud ji řada nesplňuje, pak s jistotou diverguje. To ovšem neznamená, že pokud ji splňuje, pak s jistotou konverguje. To samozřejmě není pravda. S čím jsi třeba porovnal tu poslední, že si myslíš, že konverguje?
↑ Eratosthenes:
Nevěřím. Jak jsem napsal výše, pouze u posledních dvou jsem dokázal, že konvergují (i když třeba ne správně). Ostatní zaškrtnuté pouze splňují nutnou podmínku a musím u nich tedy konvergenci dokázat nebo vyvrátit. U tohoto kroku jsem se ale zaseknul a proto sem píšu o radu.
A poslední jsem porovnával takto:
-> větší než nula a proto řada konverguje. Nebo ne?
↑ jarrro:
Špatně znamená, že nesplňují nutnou podmínku nebo že nekonvergují?
ahoj ↑ Sk1X1:
máš vyšetřovat konvergenci 
Kde jsi vzal 
a že když je to >0, tak to konverguje?
Jak jsem napsal. Dělal jsem to dle limitního srovnávacího kritéria. Nebo je to špatně?
edit. Už tu chybu vidím... Tato řada bude divergovat. Ale potřeboval bych poradit, jak řešit ty ostatní řady. S odmocninami nejsem kamarád.