Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 11. 2015 01:45

Somar
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

Křivkový integrál

Zdravím, prosím o pomoc s tímto příkladem: řešte $\int_{}^{}\sqrt{x^2+y^2}ds$ nad křivkou $\gamma : x^2+y^2-4x=0; y \ge 0$.

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

• (téma jako vyřešené označil(a) Somar)

#2 07. 11. 2015 11:31 — Editoval kajzlik (07. 11. 2015 11:47)

kajzlik
Škola: ZČU
Pozice: Student
Reputace:   10 

Re: Křivkový integrál

Ahoj,

nejprve parametrizuj křivku $\gamma$. Pomůže, když levou stranu rovnice křivky převedeš na součet čtverců. Pak bude hned vidět, jakou parametrizaci použít.

#3 07. 11. 2015 12:40

Somar
Reputace:   

↑ kajzlik: Ahoj, dobře. Podle zadání mi vyšlo, že je to část kružnice nad osou x se středem [2;0] a poloměrem 2. Mohu si to tedy parametrizovat jako $x =x ; y=\sqrt{4x-x^2}$ pro $0\le x\le 4; 0\le y\le \sqrt{4x-x^2}$ ?

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

#4 07. 11. 2015 13:20 — Editoval kajzlik (07. 11. 2015 13:26)

kajzlik

Ok, takovou parametrizaci lze samozřejmě použít, původně jsem zamýšlel parametrizovat to se siny a cosiny, ale dokončíme to takhle. Jen je nepřehledné takto značit parametr křivky, obvykle se volí $t$.

Rovnice křivky jsou tedy $x(t) = t, y(t) = \sqrt{4t-t^2}, t \in [0,4].$ Nyní je již možné přejít od křivkového integrál k určitému vztahem

$\int_\gamma f(x,y) ds = \int_a^b f(x(t),y(t)) \cdot \sqrt{ (x'(t))^2+(y'(t))^2} dt $.

Nyní jen dosadit a zintegrovat.

#5 07. 11. 2015 13:34

Somar
Reputace:   

↑ kajzlik: A mohl bys mi prosím napsat i tu tvou zamýšlenou parametrizaci ? Mně to po dosazení a zintegrování vychází -16 a podle vyučujícího je výsledek $\pi $, tak že bych to zkusil přepočítat druhým způsobem. :)

#6 07. 11. 2015 13:37 — Editoval kajzlik (07. 11. 2015 13:38)

kajzlik

Nedopočítával jsem to do konce, takže nevím, jak to má přesně vyjít.

Druhá parametrizace bude $x(t) =2+2\cos t, y(t)= 2\sin t, t \in[ 0, \pi]$

#7 07. 11. 2015 14:05

Somar
Reputace:   

↑ kajzlik: Tak jsem to přepočítal a oběma způsoby mi vyšel výsledek 16, nevím tedy kde vzal vyučující výsledek $\pi $. Asi se v tom už nebudu šťourat a uvidím, jak se na to bude tvářit :). Každopádně moc děkuju za pomoc a za tvůj čas! :)

Zápatí