Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň , mám tu reakciu, s ktorou si vôbec neviem rady, prosím vás mohli by ste mi pomôcť?
Ďakujem vopred za každú radu, s týmito komplexnymi zluceninami si nejako nerozumiem.
Zdravím,
na závěr materiálu, co jsem dávala v předchozím tématu, jsou rozepsány možné reakce a změny barvy roztoku při přidání amoniaku ve vodním prostředí, zcela poslední věta uvádí stabilní komplex "tetraamminměďnatý". Zkráceně je reakce tady na str. 39, vyčíslení nejspíš nebude problém (SO4(2-) se zapíše k novému kationu.
Uvedená prezentace je docela přehledná a podrobná k celému tematickému okruhu.
↑ jelena:
ďakujem , ide práve o tom síranový anión , neviem vôbec ako sa to tam k tomu katiónu vôbec pripojí a ako to teda bude celkovo vypadať
↑ patrik7741:
ano, ještě to vyčíslit (tato reakce je souhrnná, v roztoku i nadále zůstávají jednotlivé ionty).
↑ jelena:
Takže
takto ?? Je to správne ? A ešte raz a znova ďakujem :)
Edit: a ešte aké budu tie pismenka v zatvorke ?
???
↑ patrik7741:
ano, také bych tak měla.
↑ jelena:
Fíha ďakujem za tak rýchlu reakciu, pozreli by ste sa ešte prosím na môj edit ? Ďakujem :)
↑ patrik7741:
nemáš za co, už jsem pospíchala - edit čtu až teď. Pokud předpokládáš, že všechno bylo ve vodním roztoku a žádný z reagentů/produktů nebyl v jiném skupenství (např. že v produktu vznik solí zároveň není spojen se vznikem sraženiny, potom (s)), potom můžeš i u vzorce solí zapsat (aq). Rozumí se tím, že sůl je rozpuštěna do ideálního roztoku ve vodě. O něco lépe to vypadá, pokud zapisuješ jen ionty - potom je (aq) trochu více přesvědčivé.
Můžeš mít