Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 11. 2015 19:03

Kelly
Pozice: student
Reputace:   -1 

Afinní podprostory

Dobrý večer,

dostala jsem zadaný následující příklad: body $A(-2,-2,3); B(-1,0,3); C(a,-1,6) a D(2a,1,7) $
a za úkol mám vyjádřit si rovnicové vyjádření afinních podrostorů p= A+B a parametricky q daný pomocí C a D a pak určit vzájemnou polohu těchto afinních podprostorů. Paradoxně to nejspíše složitější zvládnu - čili určení polohy, ale vždy jsem počítala příklady, kdy jsem již měla v zadání podprostory zadané např takto:

$\varrho:\{[-1,7,0,a]+t*(1,0,0,1)+s*(3,0,1,2);  s,r\in R\}$
$\sigma \{x1+2x3=0; x3-x4=-2\}$

Vzhledem k zadání to chápu tak, že jsem dosud počítala s prostory dimenze 2, zatímco zadaní se 4 body je pouze podprostor o dimenzi 1? A rovnice bych mohla vytvořit jak?
q nejspíše $q= C+s*\vec{CD}$
ale P netuším vubec?

Děkuji mnohokrát za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Kelly)

#2 08. 11. 2015 22:44

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Afinní podprostory

ahoj ↑ Kelly:,

podle mě jsou to jen jednotlivé body, tj. nularozměrné prostory a ještě zadané formálně špatně, mělo by to být zapsáno tato $\{ [-2,-2,3]\}$... Je-li to tak, jedná se o afinní prostor, jehož zaměřením je vektorový prostor dimenze nula, tj. prostor, který obsahuje jen nulový vektor.

Budoucnost patří aluminiu.

#3 08. 11. 2015 23:12

Kelly

Ano, já vím, že jsou to pouze jednotlivé body, ale mohu se zeptat, jak z nich pak udělám to obecné vyjádření, kde poprostor p je obecnou rovnicé zadán p=A+B a q parametricky z C a D?
Děkuji mnohokrát za váš čas :)

#4 09. 11. 2015 07:06

Eratosthenes
Reputace:   140 

ahoj ↑ Kelly:,

Pokud tou "obecnou rovnicí" myslíš vyjádření ve tvaru $q= C+s*\vec{CD}$, pak by to tedy bylo $q= C+s*\vec O$

Vyjádření afinního podprostoru je ale obvykle tvaru  $q=C+<u_1;u_2;..;u_n>$, kde $\{u_1;u_2;..;u_n\}$ je báze zaměření. V tomto případě takové vyjádření neexistuje, protože zaměření žádnou bázi nemá.

Pokud jde o vzájemnou polohu, nemá smysl o ní rozhodovat, protože není zadán žádný afinní prostor, jehož podprostory by byly A, B (aspoň já ho tam nevidím)

Budoucnost patří aluminiu.

#5 09. 11. 2015 11:03

Kelly

↑ Eratosthenes:
Děkuji moc, zdálo se mi to divné :) Mějte se hezky a ještě jednou děkuji :)

Zápatí