Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ vinky26:
jestli jde o pyramidu jako třeba tu v Gíze, tak nahoře je 1, pod ní 4, pod ní 9, pod ní 16, atd
platí 1^2+2^2+3^2+...+n^2=1/6n( n+1) (2n+1) tato věta se dákáže matemat indukcí a platí
pak by
2 300 000=1/6n( n+1) (2n+1), ale ta mě dělá problémy:-(
↑ vinky26:No právě výpočet n udává počet řad. Po úpravě je to rovnice 2n^3+3n^2+n-13800000=0
Suma cihliček k postavení 189 a 190 vrstvové pyramydy.
můžete mi někdo vysvětlit jak spočítám tento příklad?
V aritmetické posloupnosti platí ,
, určete diferenci d
..a co to znamená ta diference?
↑ vonSternberk:
diference d je rozdíl členu An+1 a členu An, jinak d je stále konstantní číslo, které vznikne rozdílem dvou po sobě jdoucích členů(větší mínus menší)
k příkladu: členy a3,a4,a5 přepiš pomocí a1 a d, třeba a5=a1+4d a budeš mít soustavu dvou rovnic o dvou neznámých, kterou už hravě vyřešíš
jasný takže:
a1+a1+4d=16
a1+2d+a1+3d=19
d=3
↑ vonSternberk:
Diference u aritmetické řady je rozdíl mezi dvěmi následujícími členy posloupnosti a je na celé řadě stejná.
Př.
máš aritmetickou řadu: 1,5,9,13,17 (tady je diference d = 4) nebo
máš aritmetickou řadu: 11,8,5,2 (tady je diference d = -3)
Pro aritmetickou řadu platí vzorce: kde a_1 je první člen řady, a_n je n-tý člen řady a d je ta tvá diference.
S_n je součet řady a n je počet členů řady.
↑ maťulka:
Aritmetická posloupnost:
Pro součet je vzorec:
Dosadíme co známe:
Dopočíráme člen a_10
1) a_3=7 , d=2
2) a_5=9 , a_15=13
Vim, že vám to možná bude k smíchu ale bohužel sem chyběl na celou latku a lámu si hlavu jak vypočítat a_1 ... ( mám vypočítat desátý člen a součet s20 ale to zvládam ale potřeboval bych poradit jak na to a_1 ) . Předem dekuji za vysvětlení. Zejtra z toho píšu čtvrletku :-(
↑ Ivana:
aha, tak tedy děkuji ;) mám pujčený sešit a má to celé náké pošahané no jejda, tak si zopaknu třeťák no co nadělám :DD. Děkuji za snahu :-). Zlaté limety...
↑ killingspree:.. nevzdávej to , tady je pro kontrolu :
↑ Ivana:
opravdu zlatá duše, bejt to někdo jinej už me dávno odkopne ... Nezbejvá mi nic jiného, než se našprtat vzorečky a spoléhat na moji logiku, kterou mi příroda zapoměla jaksi dát :D u té 2) vyřešit "d" přez As=Ar+(s-r)*d (d=1/3 ?) ze ? a pak použít vzorec An=a1+(n-1)*d ? (An= mám dosadit co ? ) pokud na mě zanevřete pochopim to, už sem vás otravoval dost
↑ killingspree:Teda kytičce bych neodolala a nemuselo by jich být 1000 .
I na tu dálku cítím jak voní , děkuji :-)