Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám ve skriptech příklad
takže v exponentu je
počítal jsem to tak, že pí a x je argumentem funkce cos. Zderivoval jsem to a vyšlo mi to dobře. Jak ale poznám, že x je skutečně součástí argumentu? Pro přehlednost by mohli psát argument do závorky. Třeba takto
délka mezery v učebnici u exponentu mezi cos pí a x je úplně stejná
↑ malarad:
Ahoj. Kdybych psala příklad já a chtěla bych mít argument cosinu jen pí, pak bych určitě napsala
↑ Andrejka3:
to jsem si taky říkal, ale být to tak nemusí
↑ jarrro: Já bych řekl, že to je to samé, protože nevím o žádném pravidle "přednosti" zohledňující mezery.
Jinak toto je věčný problém. Jak byste interpretovali zápis ? Je to to samé co ? Mě na základní škole učili, že pokud jsou ve výrazu operace na stejné úrovni, pak se jde zleva doprava, tj. .
Anebo problém, který se "nedávno" řešil, čemu je rovno 6÷2(1+2)? (Dle mého není o čem diskutovat a výsledek je 9.)
Prostě, pokud se chceš vyhnout jakýmkoliv nejasnostem, používej(te) závorky a radši víc než míň. :)
↑ byk7:
v tomto pripade na to existuje konsezus.
nasobenie kde pises bodku a delenie kde pises dvojbodku maju rovnaku prioritu, ale nasobenie bez bodky ma vyssiu prioritu teda avsak
(lenze ako to uz byva nie vzdy sa vsetky konsenzy do bodky dodrziavaju :D )
ako je to s prioritou nasobenia bez bodky a aplikacie funkcie mi nie je az tak jasne, ale velmi caso sa pouziva
v zmysle - tak by som povedal, ze ma teda prednost aj pred aplikaciou; ale treba si na to proste davat pozor a snad aj vo vlastnych textoch byt radsej slusny a tu zatvorku tam napisat; ale ako nutnost by som to nevidel - ved kto by uz pisal ked moze napisat , nie?
Poznamka.
Aj ked su mozno dohody, taketo delikatne situacie by som pisal zo zatvorkamy.
( alebo by som pouzil opacnu polsku notaciu https://en.m.wikipedia.org/wiki/Reverse_Polish_notation) mozno to niekto vola aj postfixove oznacenie?
↑ vanok:
programoval som v lispe, ktory pouziva polsku (prefixovu) notaciu a teda niekedy je to otrava (lisp uznava iba uplne uzatvorkovane vyrazy, lebo napr take + nema jasne dany pocet argumentov a nascita uplne vsetko co je za nim)
↑ Brano:
TO je pravda ze, z tym znacenym je tiez gymnastika.... Ale aj tak som ako ty, radcej zatvorky aj navyse ako napisat nieco co moze byt spatne interpretovane.
Stránky: 1