Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc, nevím si rady.
Zadání: Sestrojte stopy dané roviny:
Našel jsem nárysné stopníky obou přímek(přímky a, b). Pokud spojím body Nb2 a Na2, tak mám nárysnou stopu roviny. Jak však mám najít stopníky půdorysné? Když jsou přímky rovnoběžné s půdorysnou.
díky
Spojil jsem tedy body Na2 a Nb2, čímž mám sklon roviny, rovinu jsem protáhnul až k základnici a na tomto místě udělal pravý úhel a narýsoval půdorysnou stopu roviny jdoucí směrem doprava dolů, červenou tužkou a slabou čarou
nevím, jestli je to dobře
↑ malarad:
Edit - navrhovaný postup je zmatečný - skryto.
↑ malarad:
Až teď vidím, že jste něco doplnil. Pokud by byly i půdorysy přímek rovnoběžné, tak by půdorysná stopa byla zřejmě s nimi taky rovnoběžná. V obecném případě to platit nebude.
↑ malarad:
Edit - navrhovaný postup je zbytečný - skryto.
↑ malarad:
No a teď musím dodatečně shodit to, co jsem navrhoval. V podstatě to bylo zbytečné - nějak jsem si nasadil do hlavy, že půdorysy zadaných přímek nejsou rovnoběžné. Ovšem pak by šlo o mimoběžky a nemohly by ležet v jedné rovině.
Takže půdorysnou stopu roviny je možno sestrojit ihned - musí být rovnoběžná s půdorysy přímek a, b.
Proto omluva - deskriptiva mi sice kdysi učarovala, ale znovou jsem se s ní setkal až tady na fóru po desítkách let a tak jsem tu základní věc přehlédl.
↑ malarad:
Ano. Sice hned nevidím, o jaký pravý úhel jde, ale půdorysná stopa roviny je rovnoběžná s půdorysy přímek, tak to souhlasí.
Doufám, že příště mi to půjde líp :)