Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 12. 2015 13:50

jeame

průběh fce

Ahojte,
chtěl jsem se zeptat, když mám zadaný předpis funkce u které mám popsat průběh zde

tak můžu si tu funkci vydělit výrazem $\frac{x-1}{x-1}$ a pak už dělat průběh pro tuto Funkci?

Vzhledem k tomu. že jsem to v podstatě jen vydělil 1 by to neměl být problém že ne?

Tam jde o to, že u toho provotního zadání mi wolfram píše, že funkce není definovaná v 1, ale přitom si to sám upraví a vykreslí graf, kde je zahrnutá i ta 1 ://

K vyšetření průběhu a kreslení grafů máme používat výpočetní programy.

Děkuji :))

• (téma jako vyřešené označil(a) jeame)

#2 07. 12. 2015 15:22 — Editoval jelena (07. 12. 2015 15:25)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: průběh fce

Zdravím,

to je zrovna situace funkce, kde výpočetní programy se mohou zachovat zrádně - WA dodefinuje funkci v bodě nespojitosti. Můžeš používat úpravu, jak navrhuješ, ovšem tuto úpravu provedeš za podmínky, že $x \neq 1$. Co děla funkce zleva a zprava od 1, to je třeba došetřit a určit typ bodu nespojitosti. Na grafu musí být vyznačeno (v tomto případě) prázdné kolečko (viz situace v bodě c na obrázku + definice Odkaz). Podrobně - došetřením limit funkce zleva a zprava k (1).

Zkoušej to maximálně procházet ručně a pouze na numerické výpočty si používej WA apod. Přeji zdar.

Edit: opraven bod nespojitosti a k tomu odstraněn chybný komentář (souvisel s jiným bodem)

Zápatí