Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte,
chtěl jsem se zeptat, když mám zadaný předpis funkce u které mám popsat průběh zde
tak můžu si tu funkci vydělit výrazem
a pak už dělat průběh pro tuto Funkci?
Vzhledem k tomu. že jsem to v podstatě jen vydělil 1 by to neměl být problém že ne?
Tam jde o to, že u toho provotního zadání mi wolfram píše, že funkce není definovaná v 1, ale přitom si to sám upraví a vykreslí graf, kde je zahrnutá i ta 1 ://
K vyšetření průběhu a kreslení grafů máme používat výpočetní programy.
Děkuji :))
Zdravím,
to je zrovna situace funkce, kde výpočetní programy se mohou zachovat zrádně - WA dodefinuje funkci v bodě nespojitosti. Můžeš používat úpravu, jak navrhuješ, ovšem tuto úpravu provedeš za podmínky, že
. Co děla funkce zleva a zprava od 1, to je třeba došetřit a určit typ bodu nespojitosti. Na grafu musí být vyznačeno (v tomto případě) prázdné kolečko (viz situace v bodě c na obrázku + definice Odkaz). Podrobně - došetřením limit funkce zleva a zprava k (1).
Zkoušej to maximálně procházet ručně a pouze na numerické výpočty si používej WA apod. Přeji zdar.
Edit: opraven bod nespojitosti a k tomu odstraněn chybný komentář (souvisel s jiným bodem)