Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mám vytvořit kód na LU a QR rozklad, ale chybí mi ošetření, když je matice nulová. A nevím, jak to mám napsat a jak určit hodnost té matice. Tak zhruba jak by to mohlo vypadat, jestli by mi někdo nenapsal. Díky
QR_rozklad
function [Q,R] = QR_rozklad(A) n=size(A,1); Q=zeros(n,n); R=zeros(n,n); for j=1:n v=A(:,j); for i=1:j-1 R(i,j)=Q(:,i)'*A(:,j); v=v-R(i,j)*Q(:,i); end R(j,j)=norm(v); Q(:,j)=v/R(j,j); end
LU_rozklad
function [L,U] = LU_rozklad(A) n=size(A,1); for k=1:n-1 A(k+1:n,k)=A(k+1:n,k)/A(k,k); for j=k+1:n A(k+1:n,j)=A(k+1:n,j)- A(k+1:n,k)*A(k,j); end end L=tril(A,-1)+eye(n); U=triu(A);
ahoj ↑ pazdy152:,
hodnost matice ti vyplivne funkce rank.
pomohl by mi někdo prosím s úkolem? Řešte matici a) Choleského rozkladem, b) LR rozkladem, c) QR rozkladem:
2 1 0 = 3
1 4 1 = 4
0 1 2 = 2
QR rozklad mi dělá největší problém, děkuju moc :)
Tady je kód na QR rozklad ;)
function [Q,R]=QR_rozklad(A) % QR rozklad (Gramuv - Schmidtuv proces) n=size(A,1); Q=zeros(n,n); R=zeros(n,n); for j=1:n v=A(:,j); for i=1:j-1 R(i,j)=Q(:,i)'*A(:,j); v=v-R(i,j)*Q(:,i); end R(j,j)=norm(v); if abs(R(j,j))>1e-5; Q(:,j)=v/R(j,j); else Q(j,j)=1; end end end