Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 12. 2015 16:09 — Editoval Crashatorr (12. 12. 2015 16:09)

Crashatorr
Reputace:   

Riemannova zeta funkce

Zdravím mohl by se někdo kouknout na můj postup a říct jestli je to dobře?

Dokaž, že Riemannova zeta funkce $\sum_{k=1}^{\infty }\frac{1}{k^{x}}$ je spojitá pro x>1 a  má na této množině spojité derivace všech řádů.

Pomocí integrálního kritéria bych dokázal že je bodově spojitá pro x>1, pak zde přikládám vyfocený postup.
Potřebuju dokázat stejnoměrnou konvergenci, to jsem udělal a pak za předpokladu že funkce $f_{k}(x)$ jsou spojité na oboru stejnoměrné konvergence je i zeta funkce spojitá.
Dále jsem derivoval funkční řadu a rozhodl o její bodové a stejnoměrné konvergenci, opět díky tomu, že funkce $f_{k}(x)$ a $f_{k}'(x)$ má spůojité derivace všech řádů

#2 13. 12. 2015 12:38

Crashatorr
Reputace:   

Re: Riemannova zeta funkce

Věděl by někdo?

#3 13. 12. 2015 16:43 — Editoval Pavel (13. 12. 2015 16:44)

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ Crashatorr:

To, že řada konverguje stejnoměrně na $(\omega,\infty)$ pro libovolné $\omega>1$, neznamená, že konverguje stejnoměrně na $(1,\infty)$. Tam řada konverguje pouze lokálně stejnoměrně. Nicméně i toto ke spojitosti Riemannovy funkce stačí.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#4 13. 12. 2015 16:48

Crashatorr
Reputace:   

↑ Pavel:
Co by bylo třeba tedy dodat, když bych nevěděl, že lokální stejnoměrná konvergence pro spojitost Riemannovy funkce stačí?

Zápatí