Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, poprosil bych jen o kontrolu úvahy
Urči součet funkční řady a rozhodni o její konvergenci
Když si řadu rozepíšu
tak vidím, že arctg 0=0 a poté se mi tam začnou členy řady odečítat takže bych mohl pro velké k uvažovat
kde
a typ konvergence stačí celou zadanou řadu ohraničit konstantní funkcí pi/2, čili by měla konvergovat stejnoměrně na (0,1) no a v nule se dostaneme k součtu samých nul takže tu tam nehodím a 1 ano takže konverguje stejnoměrně na (0,1>
↑ Crashatorr: K stejnému výsledku jsem došel i já.
↑ OndrasV:
Díky za kontrolu.
↑ Crashatorr:
Obávám se, že to není dobře. V okolí bodu x=0 částečné součty nekonečné řady nekonvergují stejnoměrně k hodnotě . Interval je špatně. Navíc mi není jasné, proč jsou z oboru konvergence vyloučena čísla a dále proč se neuvažují čísla .
↑ Pavel:
To se omlouvám zapomněl jsem na začátku dopsat podmínku
A ten obor stejnoměrné konvergence je tedy špatně?
↑ Crashatorr:
Aha, tak to je jiná. Nicméně ten obor stejnoměrné konvergence je opravdu špatně. Na intervalu konverguje posloupnost funkcí pouze lokálně stejnoměrně, nikoli stejnoměrně.
Ta nula tam dělá problém - bohužel nestačí ji pouze vyloučit ze zadaného intervalu. Je nutné uvažovat interval , kde . Na něm pak bude posloupnost stejnoměrně konvergentní.
↑ Pavel:
Jo myslím, že to chápu, díky za reakci.
Stránky: 1